“Είχα δίπλα μου ανθρώπους που με βοήθησαν πολύ στην αρχή”

Η Sarah κατάγεται από τη Σλοβακία και σε αντίθεση με το brain drain των καιρών μας, τα τελευταία 3 χρόνια ζει και εργάζεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Ρόδο.

Ήρθε στο νησί των Ιπποτών πριν 3 χρόνια για να εργαστεί και πλέον μένει μόνιμα εδώ, δηλώνοντας «ερωτική» μετανάστρια. 

Ασχολείται με τo fitness ενώ παράλληλα ακολουθεί έναν αρκετά υγιεινό τρόπο ζωής. Στη Σλοβακία ήταν αθλήτρια σε επαγγελματικό επίπεδο του floorball, ένα άθλημα που δεν είναι καθόλου γνωστό στη χώρα μας.

Με πολύ μεγάλη ευγένεια μας απάντησε στις ερωτήσεις του Newn Webradio.

  • Sarah, καταρχήν , κατάφερες να μάθεις και να γράφεις ελληνικά κάτι που δεν το λες και το πιο εύκολο. Πόσο σε δυσκόλεψε η αλλαγή περιβάλλοντος και να συνηθίσεις να ζεις στη Ρόδο;

“Η αλλαγή μου φάνηκε πολύ ξαφνική. Όταν  πήρα την απόφαση να μετακομίσω στην Ελλάδα ήμουν μόνο 18 χρονών. Όλα ήταν διαφορετικά. Γλώσσα, κουλτούρα, άνθρωποι, καθημερινότητα… Για να μπορέσω να λειτουργήσω και να „σας καταλάβω“  έπρεπε οπωσδήποτε να μάθω την γλώσσα. Έπιασα βιβλία και διάβαζα κάθε μέρα πολλές ώρες πριν την δουλειά. Προτίμησα το διάβασμα πάνω από όλα. Όταν ξεκίνησα να καταλαβαίνω ήταν σαν να μου άνοιξε μια μεγάλη πόρτα. Η ζωή μου στην Ελλάδα άλλαξε επίπεδο. “

Πέρα από την προφανή διαφορά θερμοκρασίας, ποιες ήταν οι μεγαλύτερες διαφορές που είδες στη χώρα μας;

-Στην Ελλάδα ο καφές δεν είναι ρόφημα αλλά χόμπι χαχαχα.  Η μεγαλύτερη διαφορά ήταν ο κόσμος. Η κουλτούρα, συμπεριφορά, αξίες, και ο τρόπος σκέψης. Μου πήρε πολύ χρόνο να προσαρμοστώ στην καινούρια ζωή και γενικά στον τρόπο ομιλίας σας. 

  • Οι έλληνες και οι ελληνίδες, επιβεβαίωσαν τη φήμη ότι είναι πολύ φιλόξενος λαός; Σε βοήθησαν στην προσαρμογή σου εδώ;

Στην δική μου περίπτωση ήταν πραγματικότητα. Είχα δίπλα μου ανθρώπους που με βοήθησαν πολύ στην αρχή. Ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτούς που μου έμαθαν νέες  λέξεις, με στήριξαν όταν ένιωθα μόνη και κάνανε την αρχή μου πιο εύκολη. Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου όλους.

Πες μας δύο λόγια για το floorball. Τι άθλημα είναι αυτό, που το ακούμε στην Ελλάδα πολύ σπάνια;

-Το floorball είναι ενα σουηδικό άθλημα που έχει πολύ μεγάλη δημοφιλία στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Μοιάζει με το χόκεϊ απλά οι 5 παίκτες (+ τερματοφυλλακας) παίζουν σε γήπεδο όπως είναι αυτό του μπάσκετ. Κρατάνε μπαστούνια και προσπαθούν να βάλουν γκολ με μια πλαστική μπάλα. Είναι πολύ ενδιαφέρον άθλημα για μικρούς, μεγάλους, άντρες και γυναίκες. Θεωρώ ότι είναι πολύ κρίμα που οι ελληνες δεν το γνωρίζουν γιατί γήπεδα υπάρχουν ήδη και ο εξοπλισμός είναι αρκετά οικονομικός. Πιστεύω πως θα είχε μεγάλη επιτυχία.

  • Τώρα, σκέφτηκες να αλλάξεις άθλημα ή θα ασχοληθείς γενικά με το fitness;

Με το fitness ασχολούμουν και όταν έπαιζα floorball. Άν προλάβαινα ανάμεσα στις προπονήσεις να πάω γυμναστήριο ποτέ δεν άφηνα την ευκαιρία. Είναι κάτι που αγαπώ πολύ, με ενδιαφέρει εδώ και πολλά χρόνια. Τελευταία αποφάσισα να το πάω σε άλλο επίπεδο και να μπορέσω να βοηθήσω άλλους ανθρώπους να πετύχουν τον στόχο τους. Σύντομα θα γίνω προσωπική προπονητρια (fingers crossed) και ανυπομονώ ούτως ώστε να μπορώ να βοηθάω επίσημα! 

  • Δηλώνεις και είσαι vegan. Πόσο εύκολο είναι να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες; Πόσα χρόνια είσαι vegan;

Πάντα μου άρεσε να τρώω υγιεινά και να ενδιαφέρομαι για την υγεία μου. Πριν από 3 χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι πολύ περισσότερο και διάβασα αρκετά βιβλία με αποτέλεσμα  να κόψω τα ζωικά προϊόντα από την διατροφή μου εντελώς. Έμαθα  τι επίπτωση έχει η συνηθισμένη διατροφή στην υγεία μας, και στον πλανήτη , επίσης το πως χειρίζονται τα ζώα! Δεν δυσκολεύτηκα καθόλου. Ειλικρινά με σόκαρε το πραγματικό κόστος των ζωικών προϊόντων. 

Η βιγκαν διατροφή θέλει μελέτη. Χρειάζεται να μπορούμε να αντικαταστησουμε όλες τις διατροφικές ανάγκες που έχει το σώμα μας με φυτικά προϊόντα. Δεν είναι δύσκολο. Απλά θέλει να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην αρχή. Κάνοντας μικρά βήματα μπορεί να γίνει πολύ εύκολο για όλους.

Ποια είναι τα σχέδια σου για το μέλλον; Έτοιμη να δηλώσεις μόνιμη κάτοικος Ρόδου;

Στην ζωή μου έμαθα  ότι ποτέ δεν ξέρεις που θα σε πάει το μέλλον. Δεν ήταν ποτέ στα σχέδια μου να ζήσω στην Ελλάδα. Όμως δεν ήθελε πολύ και βρέθηκα εδώ μέσα σε λίγες μέρες. Έχω κάποια σχέδια για το μέλλον αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Για να δούμε ☺