Επίσημη εισήγηση για παράταση κυκλοφορίας μέχρι 21.00 και τα ΣΚ

Μερίδα λοιμοξιολόγων διαφωνούν #newn #covid19

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας συνεχίζει τη συνεδρίαση, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, “κλείδωσε” η παράταση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο από τις 9 το βράδυ και έπειτα, και όχι από τις 7 το βράδυ όπως ισχύει μέχρι τώρα.

Ανακοινώσεις και περισσότερες διευκρινίσεις θα δοθούν το απόγευμα. 

Όπως ειχε αναφέρει νωρίτερα το skai.gr, ενστάσεις διατυπώνει, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΣΚΑΪ, μερίδα λοιμωξιολόγων στη διακηρυγμένη κυβερνητική πρόθεση για «βαλβίδες αποσυμπίεσης» φοβούμενοι… υπερβολική χαλάρωση της βαλβίδας. 

Η κυβέρνηση επιθυμεί να «ξεκλειδώσουν» κάποιοι περιορισμοί, γνωρίζοντας την κόπωση των πολιτών. Αρκετοί λοιμωξιολόγοι, ωστόσο, προβληματίζονται, και στη συνεδρίαση της επιτροπής αυτή την ώρα εκτιμάται ότι θα συζητηθούν διαφορετικές θέσεις. 

Ειδικότερα, στις «βαθιά κόκκινες περιοχές» (Αττική, Θεσσαλονίκη κλπ)  η κυβέρνηση θέλει να αρθεί ο χιλιομετρικός περιορισμός για σούπερ μάρκετ – καταστήματα, αλλά και για τη διαδημοτική μετακίνηση. Ωστόσο, υπάρχει προβληματισμός σε αρκετούς επιστήμονες γιατί βλέπουμε τη συγκεκριμένη χαλάρωση ως «παράθυρο» για να συγχρωτισμό σε σπίτια. 

Όσο αφορά το λιανεμπόριο θα συζητηθεί την άλλη εβδομάδα για το πότε και πώς θα ανοίξει, και πάντοτε ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων. Η αρχική πρόθεση ήταν για τις 29 Μαρτίου, αλλά αν τα επιδημιολογικά δεδομένα παραμείνουν δυσμενή, δεν αποκλείεται να πάμε για τις 4 Απριλίου. Η απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων παραπέμπεται πιο πίσω. 

Δεν υπάρχει πάντως ιδιαίτερη διαφωνία για να ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ θα τεθεί στο τραπέζι να ανοίξουν κομμωτήρια/κέντρα περιποίησης άκρων/ινστιτούτα αισθητικής στις 22 Μαρτίου με ραντεβού, καθώς διαπιστώθηκε ότι η δραστηριότητα συνεχίζεται παράνομα κατ’ οίκον, επιβαρύνοντας την κατάσταση. Πάντως, και σε αυτό το ζήτημα εντός της επιτροπής προβληματίζονται έστω και με την ιδέα μιας μερικής χαλάρωσης περιορισμών.