Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγκριση με Moderna για άλλα 300 εκατ. δόσεις εμβολίων

Για τα κράτη μέλη της ΕΕ #newn #covid19 #vaccine

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια δεύτερη σύμβαση με τη φαρμακευτική εταιρεία Moderna, η οποία προβλέπει την αγορά άλλων 300 εκατ. δόσεων (150 εκατ. δόσεις το 2021 και δικαίωμα αγοράς επιπλέον 150 εκατ. δόσεων το 2022) για λογαριασμό όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Η νέα σύμβαση προβλέπει επίσης τη δυνατότητα δωρεάς του εμβολίου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή διοχέτευσής του σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, εξασφαλίζουμε άλλες 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που παράγεται από τη Moderna και το οποίο χρησιμοποιείται ήδη για εμβολιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι πλησιάζουμε κι άλλο τον ευρύτερο στόχο μας: να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση όλων των Ευρωπαίων σε ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια το συντομότερο δυνατόν. Διαθέτοντας ένα χαρτοφυλάκιο με έως και 2,6 δισ. δόσεις, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε εμβόλια όχι μόνο στους πολίτες μας, αλλά και στους γείτονες και τους εταίρους μας».

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε τα εξής: «Με τη νέα αυτή σύμβαση με τη Moderna, προσθέτουμε στο χαρτοφυλάκιό μας άλλες 300 εκατ. δόσεις ενός εγκεκριμένου, ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου. Η σύμβαση αυτή σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα προς την επίτευξη του στόχου μας για παροχή ταχείας πρόσβασης σε ασφαλείς και αποτελεσματικούς εμβολιασμούς στους πολίτες εντός και εκτός Ευρώπης, εντός του τρέχοντος έτους. Η σύμβαση είναι σημαντική όχι μόνο για τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες της ΕΕ, αλλά και για τις μελλοντικές μας προσπάθειες για τον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης νέων παραλλαγών».

Η σημερινή σύμβαση με τη Moderna επεκτείνει το ευρύ εμβόλιο εμβολίων που θα παραχθούν στην Ευρώπη, το οποίο περιλαμβάνει συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί με τις BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac και Moderna. Το διαφοροποιημένο αυτό χαρτοφυλάκιο εμβολίων θα εξασφαλίσει στην Ευρώπη 2,6 δισ. δόσεις, μόλις τα εμβόλια αποδειχθούν ασφαλή και αποτελεσματικά.