“Η χρόνια που ήρθε και οι ευκαιρίες που αναζητούνται”

Άρθρο γνώμης του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη, Γραμματέα ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Θεσσαλονίκης

Νέος χρόνος, νέες προοπτικές και νέες προσδοκίες. Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το 2022 έφυγε με μία γλυκόπικρη γεύση και σίγουρα όχι με τις προσδοκίες που ξεκίνησε ένα χρόνο πριν.

Η υπόθεση Καιλή, δυστυχώς επανέφερε το ΠΑΣΟΚ στο προσκήνιο, αλλά όχι με θετικό πρόσημο. Εκεί που το Κίνημα και ο Πρόεδρος Νίκος Ανδρουλάκης ήταν το θύμα των υποκλοπών, σήμερα η ιστορία ανακατεύτηκε.

Σαφώς δεν μπορείς να χρεώσεις σε έναν πολιτικό οργανισμό τις πράξεις ενός στελέχους του.  Δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη, ειδικά για ένα κόμμα σαν το ΠΑΣΟΚ, που και θεσμικά αλλά και με σκληρή αυτοκάθαρση έχει πληρώσει τις «αμαρτίες» στελεχών του.

Ωστόσο είναι αντιληπτό, ότι η κοινωνία σκέφτεται και αναλύει περισσότερο απλά και πολλές φορές με το συναίσθημα. Αυτό το μήνυμα, πρέπει να το αντιληφθούμε στο ΠΑΣΟΚ και να το αποδεχτούμε, να το αναλύσουμε και να δράσουμε ανάλογα.

Είναι όντως η συγκυρία, η συγκεκριμένη κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία.  Με προτάσεις θεσμικής κατοχύρωσης της διαφάνειας, με διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου των αιρετών κάθε κόμματος, με ψηφοδέλτια που θα δείχνουν κύρος και θα έχουν σωστό αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες.

Σήμερα και φέτος είναι η ώρα, το ΠΑΣΟΚ να κάνει αυτό που λέμε το step-up, το βήμα μπροστά. Να ανοίξει τις διαδικασίες, να αξιοποιήσει το σύνολο των ικανών στελεχών που διαθέτει, να καταθέσει προτάσεις που θα μείνουν στα αυτιά των πολιτών, να αποσαφηνίσει την πορεία του προς και μετά τις εκλογές, να ενεργήσει με εξωστρέφεια.

Υπάρχει πολύτιμος πολιτικός χρόνος. Το επόμενο τρίμηνο θα είναι ένα διάστημα, στο οποίο θα κριθεί η πολιτική πραγματικότητα για την επόμενη δεκαετία. Να η ευκαιρία λοιπόν.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο https://thesocialist.gr/