Ηλιόπουλος: «Καμία αλλαγή δεν μπορεί να προστατέψει τον Μητσοτάκη από την πολιτική φθορά»

Για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα μίλησε ο Νάσος Ηλιόπουλος #newn #ηλιοπουλος #συριζα #μητσοτακης

«Η κυβέρνηση φέρει ξεκάθαρη ευθύνη για την τραγωδία που βιώνουμε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας, όταν στη διάρκεια δύο μηνών lockdown έχουμε θρηνήσει 4.331 συμπολίτες μας», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος

Ο κ. Ηλιόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μέτρα που έπρεπε να έχει πάρει χθες, αλλά ας το κάνει έστω και τώρα για να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές» συνέχισε και πρόσθεσε: «το πρώτο είναι η διεξαγωγή μαζικών δωρεάν τεστ –μέσω συνταγογράφησης- για τους πολίτες ώστε να έχουμε επαρκή δεδομένα για να ιχνηλατήσουμε τη διασπορά του ιού».

«Το δεύτερο είναι οι επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών. Δε γίνεται αυτή τη στιγμή να μετακινούνται γιατροί και υγειονομικοί από νοσοκομεία της Αττικής σε νοσοκομεία της Μακεδονίας, αντί να κάνουμε επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε. «Το τρίτο και πολύ σημαντικό είναι η λήψη μέτρων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, οι οποίοι έχουν μετατραπεί σε εστίες υπερμετάδοσης. Αρχές Σεπτέμβρη στη Βόρεια Ελλάδα υπήρξε χώρος εργασίας με 191 κρούσματα. Όλο αυτό το διάστημα, αντί να εφαρμόσει ένα ειδικό σχέδιο για τους χώρους δουλειάς, η κυβέρνηση διέλυσε την επιθεώρηση εργασίας κι έτσι φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα».

«Είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα περιορισμού από μόνα τους δε δουλεύουν, εφόσον δεν συνδυάζονται από τα παραπάνω μέτρα που προστατεύουν ουσιαστικά τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στο άνοιγμα των σχολείων, άσκησε κριτική στον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι «έσπευσε να προαναγγείλει την επαναλειτουργία τους, χωρίς να συνεδριάσει η επιτροπή των επιστημόνων που είναι αρμόδια για να προτείνει κάτι τέτοιο» και τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο είναι τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια, να έχουν γίνει πρώτα τεστ σε όλους τους εκπαιδευτικούς –και να γίνονται διαρκώς- αλλά και να υπάρξουν μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις». «Αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων θα την πληρώσουμε ακριβά», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό, έκανε λόγο για «τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, οι οποίες δεν περιορίζονται στο κυβερνητικό πλιάτσικο που έγινε τις πρώτες μέρες, με στελέχη της κυβέρνησης να παίρνουν τα εμβόλια που προορίζονταν για υγειονομικούς». «Οι ευθύνες συνεχίζονται με το γεγονός ότι ενώ έχουν φτάσει σχεδόν 96.000 εμβόλια στη χώρα, μέχρι χθες έχουν γίνει λιγότεροι από 4.000 εμβολιασμοί, ενώ καθημερινά έχουμε καταγγελίες από υγειονομικούς ότι αναβάλλονται εμβολιασμοί», εξήγησε.

Σχετικά με την οικονομική στήριξη της κοινωνίας από τις επιπτώσεις του παρατεταμένου lockdown, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε ότι «μία επιχείρηση που κινδυνεύει να κλείσει σήμερα, δεν την καλύπτει το αφήγημα της κυβέρνησης ότι φυλάει τα χρήματα για να τα δώσει αργότερα». «Η κυβέρνηση αρνήθηκε να ακολουθήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την κάλυψη του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή –στη βάση του κανονικού τους μισθού και όχι επί των 534 ευρώ- κάτι που θα στήριζε εργαζόμενους και επιχειρήσεις», ανέφερε.

«Δεν γίνεται αντί για ενίσχυση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δίνουμε δάνεια, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή», συνέχισε και επισήμανε ότι «πρέπει να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η εργασία και πρέπει να υπάρξει ένα σχήμα που θα ρυθμίζει το ιδιωτικό χρέος που δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία, με διαγραφή ενός κομματιού του». «Μόνο έτσι θα αποφύγουμε την κοινωνική χρεοκοπία αλλά θα προστατευθούν και τα δημόσια έσοδα», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Αντίθετα, αν συνεχιστεί η πολιτική της κυβέρνησης, που είναι οι απλήρωτες υπερωρίες στους εργαζόμενους ή η εφαρμογή ενός πτωχευτικού που οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να χάσουν την περιουσία τους, τότε οι πληγές στην κοινωνία θα ανοίγουν περισσότερο», υπογράμμισε.

Τέλος, σχετικά με τις εξελίξεις στο κυβερνητικό σχήμα, όπως τόνισε και σε σημερινή συνέντευξή του «Στο Κόκκινο 105.5», «είναι ένδειξη ανευθυνότητας της κυβέρνησης να τροφοδοτεί σενάρια εκλογικού αιφνιδιασμού, αντί να συζητά πώς θα ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας». «Καμία αλλαγή στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να προστατεύσει τον κ. Μητσοτάκη από την πολιτική φθορά που έχει ήδη ξεκινήσει», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Πηγή: naftemporiki.gr