Καθαρά Δευτέρα: Πέταγμα χαρταετού μόνο στη γειτονιά

Ποια καταστήματα είναι ανοιχτά-Τι ισχύει με τα SMS #newn #κοινωνια #καθαρα_δευτερα

Καθαρά Δευτέρα σήμερα χωρίς απαγορεύσεις για πέταγμα του χαρταετού που όμως μπορεί να γίνει από τους πολίτες μόνο στις γειτονιές τους, δηλαδή, εντός των ορίων του Δήμου τους ή σε απόσταση έως και 2 χιλιόμετρα εκτός Δήμου και με την αποστολή SMS. Ωστόσο η σύσταση των αρμοδίων είναι η αποφυγή του συνωστισμού σε πάρκα, πλατείες, βουνά και παραλιακά μέτωπα.

Κλειστά θα είναι τα σούπερ μάρκετ. Ωστόσο για τα ψώνια της τελευταίας στιγμής θα είναι ανοιχτά τα μίνι μάρκετ, αν και το Σάββατο σούπερ μάρκετ στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ενημέρωνε τους καταναλωτές ότι θα λειτουργήσει την Καθαρά Δευτέρα από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι. Επίσης, σήμερα θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές, ενώ ανοιχτά θα είναι τα ιχθυοπωλεία, καθώς και οι φούρνοι για τη λαγάνα. Εννοείται πως και για τις αγορές για το σαρακοστιανό τραπέζι, επιβάλλεται η αποστολή SMS: Συγκεκριμένα στέλνετε κωδικό μετακίνησης 2 στο 13033.

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας προχώρησε την Παρασκευή ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως εξήγησε, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση για «υπερτοπικές μετακινήσεις», δηλαδή από νομό σε νομό.

«Το έθιμο του χαρταετού, επομένως, μπορεί να τηρηθεί με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου Δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγή συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους» διευκρίνισε ο Ν. Χαρδαλιάς.

Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις με την αποστολή SMS στο 13033 και την Καθαρά Δευτέρα ισχύει το «ψαλίδι» που έχει τεθεί σε εφαρμογή την τελευταία εβδομάδα.

Συγκεκριμένα:

• Δεν επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις, πλην των γνωστών εξαιρέσεων που ήδη εφαρμόζονται, παραδείγματος χάριν, για μετακίνηση για λόγους εργασίας, επιστροφής σε μόνιμη κατοικία.

• Οι μετακινήσεις super market, καταστήματα ειδών πρώτης ανάγκης με sms 2 και σε ΑΤΜ τραπεζών με sms 3, πραγματοποιούνται μόνο εντός του Δήμου διαμονής ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.

• Οι μετακινήσεις για σωματική άσκηση και οι βόλτες με κατοικίδιο (sms 6) επιτρέπονται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και με όχι με αυτοκίνητο, ενώ στις μετακινήσεις που αφορούν παροχή βοήθειας, οι αστυνομικοί πλέον ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει κανονικά όπως κάθε Δευτέρα, δηλαδή από τις 9 το βράδυ ως τις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας, για τις περιοχές που βρίσκονται στα επίπεδα αυξημένου κινδύνου, καθώς και την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. λόγω του μητροπολιτικού τους χαρακτήρα. Για τις υπόλοιπες περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.