Μετάλλαξη Δέλτα: Μέσα στο επόμενο 15ημερο θα φανεί η δυναμική της στη χώρα

«Μέχρι στιγμής τα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα αξιολογούνται ως αναμενόμενα» αναφέρει στο protothema.gr ο  καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνων και επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο και επιτήρηση του κορωνοϊού, κ. Δημήτρης Θάνος

Το επόμενο 15ημερο θα φανεί η δυναμική της μετάλλαξης «Δέλτα» (ινδικό στέλεχος)του κορωνοϊού, εκτιμά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνων και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και επικεφαλής του Εθνικού Παρατηρητηρίου για τον έλεγχο και επιτήρηση του κορωνοϊού, κ. Δημήτρης Θάνος.

Βάσει των δειγμάτων, που έχουν εξετασθεί, διαφαίνεται μια σταθερότητα ως προς τον αριθμό των νέων μεταλλαγμένων κρουσμάτων με την παραλλαγή Δέλτα, αλλά η τάση για χαλάρωση των μέτρων σε συνδυασμό με την αυξημένη κινητικότητα λόγω καλοκαιριού και διακοπών, δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει την έναρξη του τέταρτου επιδημικού κύματος.

«Μέχρι στιγμής τα κρούσματατης μετάλλαξης Δέλτα αξιολογούνται ως αναμενόμενα. Γνωρίζουμε ότι οι ανεμβολιαστοι είναι πιο εύκολος στόχος του ιού, και σε αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε ως επιστημονική κοινότητα, στη θωράκιση των πολιτών» λέει στο protothema, ο κ. Θάνος.

Η εικόνα που έχουν μέχρι τώρα οι ειδικοί από την γονιδιωματικη επιτήρηση φαίνεται ελεγχόμενη. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν ανιχνευθεί τις τελευταίες δέκα ημέρες περισσότερα από 20 νέα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα».

Ουσιαστικά η τρέχουσα εβδομάδα θα δείξει το εύρος της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα πανελλαδικά. Υπενθυμίζεται ότι στην Κρήτη έχουν ανιχνευθεί τα 19 από τα 29 κρούσματα του ινδικού στελέχους χάρη στη συντονισμένη ιχνηλάτηση των ειδικών μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος.

πηγή: https://www.protothema.gr/