Ο Λουκασένκο ο δικτάτορας της Λευκορωσίας, μας δείχνει την αξία της δημοκρατίας.

Σχόλιο γνώμης του Γιάννη Μαγκριώτη

Η άσκηση κρατικής τρομοκρατίας και αεροπειρατείας, από το καθεστώς του Λουκασένκου, απέδειξε για μια ακόμη φορά το αποκρουστικό του πρόσωπο. Μπορεί οι δημοκρατίες της Δύσης να έχουν πολλά προβλήματα, που πρέπει να τα λύσουμε, όμως πόσο λάθος είναι να μην υπασπιζόμαστε τις αρχές τους και να μην βλέπουμε τις μεγάλες διαφορές με τα αυταρχικά και δεσποτικά καθεστώτα της εποχής μας. Δεν είναι μόνο η έλλειψη βασικών ελευθεριών, που τα χαρακτηρίζει, ακόμη χειρότερα ισοπεδώνουν την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και βυθίζει τις χώρες σε οικονομική και κοινωνική καθυστέρηση.

Φυσικά η ανατροπή των αυταρχικών καθεστώτων είναι πρωτίστως υπόθεση των λαών των χωρών αυτών, έχουν όμως τεράστιες χώρες, όπως η Ρωσία, που στηρίζουν τα καθεστώτα αυτά, αφού ουσιαστικά είναι προτεκτοράτα τους, ευθύνες έχουν όμως και οι χώρες της Δύσης, γιατί δεν ασκούν την επιρροή που διαθέτουν για να μπορέσουν οι πολίτες των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν τις καταστατικές πρακτικές, ακόμη και με απώλειες των ζωών των διαφωνούντων.

Η ΕΕ, λόγω και της σύμπτωσης του τραγικού γεγονότος με την διεξαγωγή της Συνόδου Κορυφής της, να αντέδρασε άμεσα, όμως αυτό δεν αρκεί. Όπως δεν αρκεί και η αντίδραση του Έλληνα Πρωθυπουργού, γιατί η πτήση ξεκίνησε από την Αθήνα και υπάρχουν ερωτηματικά για την λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.