Οι 10 ατάκες που κληρονόμησε ο πλανήτης από Εκείνον

Μια ωδή, στον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα όλων των εποχών... #newn #sports #retro #Diego #Maradona #RIP

Σήμερα, 25 Νοεμβρίου του 2020, ο πλανήτης κλαίει. Και θα κλαίει για μέρες. Και, κάθε 25 Νοεμβρίου, από εδώ και πέρα, θα αναγκαστεί να λυπάται και να αποτίει φόρο τιμής, σε έναν τεράστιο ποδοσφαιριστή και άνθρωπο…

Επιμέλεια: Κώστας Κεχαγιάς

Ολες οι ζωές είναι το ίδιο σημαντικές. Οσες χάνονται κάθε στιγμή από όλα τα αίτια, αλλά και οι 1.400.000 που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οπως φυσικά και όσες ακόμη, δυστυχώς, θα χαθούν.

Κάποιοι άνθρωποι, ωστόσο, άφησαν τη δική τους κληρονομία στον πλανήτη και σίγουρα, ένας από εκείνους που τον σημάδεψε όσο λίγοι, ήταν ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Κι αν η ζωή του δεν είναι σημαντικότερη από κανενός, τότε, σίγουρα, για κάποιους, είναι σαν να αφήνει τον κόσμο αυτό ένας πολύ καλός τους φίλος…

Ο Ντιεγκίτο, ποδοσφαιρικός θρύλος της Αργεντινής και η σημαντικότερη μορφή στην ιστορία της Νάπολη, ήταν ένα ανήσυχο πνεύμα που άφησε το δικό του στίγμα στο ποδόσφαιρο. Η πολυτάραχη ζωή του, οι εκρηκτικές απόψεις του και οι φαρμακερές του ατάκες έκλεβαν συχνά – πυκνά την παράσταση. Και, παρότι ήταν πάντοτε πρωτοφανείς, ποτέ δεν κατόρθωσαν να στερήσουν ούτε πιθαμή από τη λάμψη του ποδοσφαιρικού του μεγαλείου, σε όποιον παρακολουθούσε ενθουσιασμένος τα κατορθώματά του.

Κι επειδή ποτέ οι λέξεις δεν φτάνουν για να τον παρουσιάσουν, αλλά και γιατί ποτέ δε θα καταφέρουμε να μεταφέρουμε το ιδιαίτερο και επαναστατικό του ταπεραμέντο, ως την ύστατη τιμή προς εκείνον, θα σας παρουσιάσουμε απλά δέκα ατάκες που ξεχωρίσαμε από όσα έλεγε κατά καιρούς.

Δέκα, από τις πάρα πολλές που άφησε κληρονομιά στον κόσμο, αυτή η τεράστια προσωπικότητα…

Το ποδόσφαιρο, δεν είναι μόνο μία ομάδα, μία χώρα, η μία μπάλα. Το ποδόσφαιρο, είναι όλη η κοινωνία μας. Και αυτό, θα μας το θυμίζει για πάντα ο Ντιέγκο…

  1. «Αν φορούσα ένα άσπρο κοστούμι σε έναν γάμο και μία μπάλα γεμάτη λάσπη ερχόταν κατά πάνω μου, θα τη σταματούσα με το στήθος χωρίς καν να το σκεφτώ».
  2. «Η μητέρα μου με θεωρούσε ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον κόσμο. Και σκέφτηκα ότι αν η μητέρα μου το θεωρεί αυτό, τότε σίγουρα είμαι ο καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο».
  3. «Οποιος καταφέρει να κλέψει έναν κλέφτη, πρέπει να παίρνει χάρη για τα επόμενα 100 χρόνια».
  4. «Δούλεψα πολύ σκληρά στη ζωή μου. Οσοι λένε το αντίθετο, ότι όλα μου ήρθαν εύκολα, μπορούν να μου φιλήσουν τον κ@λο».
  5. «Ημουν εξαρτημένος από τα ναρκωτικά. Οποιος ανακατεύεται με αυτά τα πράγματα, έστω και για μία φορά, πρέπει να μάχεται για όλη του τη ζωή».
  6. «Ξέρω πως το να είσαι φτωχός είναι δύσκολο. Αλλά το ίδιο δύσκολο είναι να είσαι διάσημος».
  7. «Η Ιαπωνία δεν μου επιτρέπει την είσοδο στη χώρα επειδή κάποτε έπαιρνα ναρκωτικά. Την επιτρέπουν όμως στους Αμερικάνους που τους έριξαν δύο ατομικές βόμβες».
  8. «Ναι, πράγματι διαφώνησα με τον Πάπα. Διαφώνησα γιατί πήγα στο Βατικανό και είδα τις χρυσές οροφές και μετά τον άκουσα να λέει ότι η Εκκλησία ανησυχεί για τα φτωχά παιδιά. Ε και; Πούλα τις οροφές, φίλε! Κάνε κάτι!»
  9. «Εάν πεθάνω, θέλω να ξαναγεννηθώ σαν ποδοσφαιριστής. Και συγκεκριμένα ο Ντιέγκο Μαραντόνα. Είμαι ένας παίκτης που μοιράζει χαρά στον κόσμο και αυτό από μόνο του με γεμίζει».
  10. «Οταν ο Θεός θεωρήσει ότι ήρθε η ώρα, θα έρθει για εμάς…»

*Πηγή φωτογραφίας: Bob Thomas/Getty Images