Ορίστηκαν ημερομηνίες για λιανεμπόριο, διαδημοτικές μετακινήσεις, σχολεία και εστίαση!

Πιθανή αλλαγή και στο ωράριο απαγόρευσης #newn #lockdown

Μετακίνηση από δήμο σε δήμο Σάββατο 3 Απριλίου

Σε ό,τι αφορά στην μετακίνηση από δήμο σε δήμο, στο τραπέζι έχει πέσει η άρση του μέτρου από το πρωί του Σαββάτου 3 Απριλίου μιας κι ο καιρός είναι σύμμαχος και το προσεχές Σαββατοκύριακο αναμένουμε θερμοκρασίες μέχρι και 25 βαθμούς Κελσίου. Ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στην επικείμενη χαλάρωση του lockdown και των μέτρων περιορισμού τονίζοντας «πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να ανοίξει κάποιες δραστηριότητες μέσα στον Απρίλιο». Ο ίδιος σημείωσε πως κάποια περιοριστικά μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σημειώνοντας πως «όταν αντιμετωπίζεις μία πρωτόγνωρη κατάσταση, δοκιμάζεις διάφορα πράγματα. Αν κάποιο μέτρο δεν αποδίδει, διορθώνεται με κάποιο άλλο».

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί πως μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις καθώς ανέφερε «όταν κάτι δεν είναι αποτελεσματικό το αλλάζουμε. όταν υπάρχουν αποστάσεις πρέπει να δίνεται μία λειτουργική λύση».

Συζήτηση έντονη γίνεται και για την παράταση της απαγόρευσης της ώρας, καθώς ο κόσμος και λόγω των καιρικών συνθηκών συσσωρεύεται μέχρι τις 9 μ.μ. σε πλατείες και πάρκα, και έτσι υπάρχει η σκέψη για αλλαγή στη ώρα από τις 9 στις 10 ή 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.

Λιανεμπόριο 5 Απριλίου

Μέχρι στιγμής, αυτό που φαίνεται να κλειδώνει, παρά τις όποιες αντιρρήσεις είναι το να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 5 Απριλίου. Είναι άλλωστε και η ημερομηνία που έχει θέσει η κυβέρνηση, πριν ακόμη από τη σχετική συνεδρίαση των ειδικών. Μ’ αυτά τα δεδομένα, στην επιτροπή υπάρχουν φωνές για να ανοίξει η αγορά με click awayκαι click inside για να μετριαστεί ο κίνδυνος της διασποράς.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει σε πρώτη φάση να επιτραπεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου αλλά μόνο στις μικρές επιχειρήσεις και όχι στα mallπου είναι σε κλειστούς χώρους και συνήθως παρατηρείται συνωστισμός.

Εστίαση 19 Απριλίου


Έτοιμοι να επιστρέψουν στις δουλειές τους είναι οι εκπρόσωποι του κλάδου της εστίασης, μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους.

«Υπολογίζουμε πως στις 19/4 μπορεί να γίνει το άνοιγμα της εστίασης. Θα το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες όπου δεν θα χρειάζεται να γίνεται χρήση air condition ούτε και ανεμιστήρων» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Εστιατόρων-Ψητοπωλών και Καφέ Μπαρ Νομού Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Επιτροπίδη

Σύμφωνα με πληροφορίες αρχική πρόθεση είναι να λειτουργήσουν μόνο οι εξωτερικοί χώροι, ωστόσο υπάρχει διαλλακτικότητα από πλευράς υπουργείου Ανάπτυξης ώστε να γίνει κάτι ανάλογο με πέρυσι, να χρησιμοποιηθούν δηλαδή και ημι- υπαίθριοι χώροι. «Θέλουμε να λειτουργήσουν όχι μόνο καταστήματα με τραπεζάκια έξω αλλά και καταστήματα που έχουν μεγάλες τζαμαρίες και παράθυρα τα οποία θα τα έχουν ανοιχτά. Έτσι δεν θα υπάρξει μια εστίαση δύο ταχυτήτων: αυτή που έχει το προνόμιο να διαθέτει εξωτερικό χώρο και αυτή που έχει είτε περιορισμένο εξωτερικό χώρο ή και καθόλου δυνατότητα να βάλει έξω τραπεζάκια»

Σύμμαχος ο καιρός για την εστίαση

Σύμμαχος της πολύπαθης εστίασης φαίνεται πως είναι ο καλός καιρός που θα συμβάλει στο άνοιγμα της χώρας, καθώς αυτός είναι και ένας λόγος που προετοιμάζεται και το άνοιγμα της δραστηριότητας στα μέσα Απριλίου. Η κυβέρνηση επιδιώκει μεταξύ 15 και 20 Απριλίου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις της εστίασης αφού λίγο αργότερα αναμένει και τις πρώτες αφίξεις τουριστών στο πλαίσιο συνεργασιών που έχει κάνει με διάφορες χώρες.

Το άνοιγμα σχολείων

Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα σχολείων, υπάρχει μια τάση στην επιτροπή που θεωρεί… πισωγύρισμα να ανοίξουν ταυτόχρονα στις 5 Απριλίου σχολεία και λιανεμπόριο, καθώς η κατάσταση με την κινητικότητα των πολιτών μπορεί γρήγορα να βρεθεί εκτός ελέγχου. Ωστόσο, το γεγονός ότι στις 23 Απριλίου θα ξανακλείσουν τα σχολεία, λόγω Πάσχα και με δεδομένο ότι δεν πρόκειται να γίνουν μαθήματα μέσα σ’ αυτό το διάστημα, κάνει την 12η Απριλίου να φαντάζει απαγορευτική κι έτσι, θα δοθεί το πράσινο φως για 5 του ερχόμενου μήνα, με τον κίνδυνο να ελλοχεύει. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να γίνονται υποχρεωτικά self tests από εκπαιδευτικούς και μαθητές ώστε να αποτραπεί μία διασπορά του κορονοϊού με το άνοιγμα να αφορά εκτός απροόπτου Γυμνάσια και Λύκεια.