“Παγκόσμια Ημέρα Ρομά: μαζί ενάντια σε κάθε διάκριση, προκατάληψη και φοβία”

Κοινή ανακοίνωση Τομέων Εθελοντισμού – Κοινωνικών Κινημάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κινήματος Αλλαγής για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Στις 8 Απριλίου κάθε χρόνο γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ρομά σε ανάμνηση του Πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομά το 1971 στο Λονδίνο, όπου τέθηκαν οι βάσεις για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από τη Διεθνή Κοινότητα. Είναι μέρα γιορτής της ενότητας των Ρομά, της αλληλεγγύης και της από κοινού διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους. 

Η παγκόσμια Ημέρα Ρομά αποτελεί έναυσμα δράσης, εγρήγορσης και υιοθέτησης γενναίων διορθωτικών πολιτικών προς τους συμπολίτες μας Ρομά. 

Η προκατάληψη, τα αρνητικά στερεότυπα, οι αποκλεισμοί αποτελούν ακόμη και σήμερα πραγματικότητα. Τα βήματα που κατά καιρούς γίνονται δεν επαρκούν για να καλύψουν το μεγάλο χρόνιο έλλειμμα ίσων ευκαιριών.

Οι συμπολίτες μας Ρομά, ως ομάδα που βιώνει επί δεκαετίες την περιθωριοποίηση και την ανισότητα, ακόμα βρίσκονται σε μειονεκτικότερη θέση από την υπόλοιπη κοινωνία. Οι συνθήκες διαβίωσής τους, η τεράστια ανεργία, η μεγάλη σχολική διαρροή και η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους κάνουν τη ζωή τους ακόμη πιο δύσκολη και επικίνδυνη. 

Ακόμα και σήμερα, δυστυχώς, στον 21ο αιώνα, η κοινότητα των Ρομά στην Ελλάδα μετρά χιλιάδες που διαβιούν σε οικισμούς και καταυλισμούς κάτω από δύσκολες συνθήκες καθώς και επικίνδυνες για την ατομική και δημόσια υγεία ιδιαίτερα τώρα λόγω της πανδημίας του covid-19. 

Η οικονομική και υγειονομική κρίση που διανύουμε και μια σειρά κυβερνητικών αποφάσεων και παραλείψεων έχουν συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της κοινωνικής τους περιθωριοποίησης και επιδεινώνουν περαιτέρω το επίπεδο διαβίωσης τους. 

Η Πολιτεία οφείλει να λάβει ειδική μέριμνα για τους εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά στη χώρα μας και χρειάζεται συντονισμένη και ενιαία εθνική πολιτική. Απαιτείται ρεαλιστικός και επικαιροποιημένος σχεδιασμός, οριζόντιες δράσεις για την υπέρβαση των νέων εμποδίων που τίθενται και από τις συγκυρίες. 

Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ διαχρονικά τάσσεται απέναντι σε κάθε διάκριση και προκατάληψη και ως Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ εφάρμοσε ολοκληρωμένες πολιτικές για τον περιορισμό των ανισοτήτων. Αγωνίζεται για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Ρομά στην ισότητα, στην υγεία, στην παιδεία, στην εργασία, στη στέγαση, στην ένταξη και στη θεσμική εκπροσώπησή τους σε όλα τα επίπεδα Διακυβέρνησης.

Προτεραιότητα για μας έχει η ανάδειξη των προβλημάτων των συμπολιτών μας Ρομά με πολιτικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός Κοινοβουλίου για την ένταξη, την ευαισθητοποίηση του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, για την αντιμετώπιση του ρατσισμού και την κοινωνική συνοχή.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί όλους τους πολίτες σε καταδίκη κάθε διάκρισης, προκατάληψης και καλλιεργούμενης φοβίας. 

Οι Γραμματείς των Τομέων

Μαρία Δημητρακοπούλου-Σιούνα

Γιώργος Πεταλωτής