Πιερρακάκης για μόνιμους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: «Έρχονται τα επόμενα χρόνια»

Για τους μόνιμους διορισμούς στην Εκπαίδευση ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, είπε στον ΣΚΑΪ ότι «μιλάμε για 10.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο του 2024».

«Ένα κομμάτι αφορά τον τακτικό προγραμματισμό προσλήψεων από το υπουργείο Εσωτερικών, περίπου 4.500. Οι υπόλοιποι 5.500 έχουν προκύψει από ένα σύστημα, όπου έχει περίπου το ¼ σε αναπληρωτές καθηγητές. Αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα της χώρας μας. Δεν είναι κάτι που παρατηρεί κανείς στις περισσότερες άλλες χώρες» δήλωσε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Άρα, καθίσαμε και κάναμε την άσκηση να δούμε αν μπορούμε τα χρήματα, τα οποία δίνουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό για αναπληρωτές καθηγητές από τον τακτικό προϋπολογισμό, γιατί κάποια πάνε και από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, να δούμε πόσες είναι οι λειτουργικές ανάγκες και πόσες είναι πραγματικά μόνιμες ανάγκες» επισήμανε ο υπουργός Παιδείας.

«Αυτός ο αριθμός μόνιμων διορισμών έρχεται πρώτα να αναγνωρίσει ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των αναπληρωτών σταδιακά.Σε πρώτη φάση η μεγαλύτερη διαδικασία μετατροπής θα γίνει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σε ό,τι αφορά τους 5.500 διορισμούς. Γιατί μιλάμε για τα κονδύλια, για τα οποία δίναμε υπό κανονικές συνθήκες για κάλυψη θέσεων αναπληρωτών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Οικονομικών και είδαμε ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτά τα χρήματα, έχοντας πλέον διαγνώσει συγκεκριμένες οργανικές ανάγκες για να πάμε να κάνουμε μόνιμους διορισμούς» εξήγησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 40.000 είναι ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, εκ των οποίων 10.000 θα μονιμοποιηθούν.

«Υπάρχουν και συνταξιοδοτήσεις ανθρώπων που σήμερα υπηρετούν το σύστημα. Άρα πρέπει να καλύψουμε αφενός αυτές τις συνταξιοδοτήσεις και αφετέρου να κάνουμε αξιοποίηση των πόρων που δίνουμε για αναπληρωτές για να έχουμε μόνιμους διορισμούς. Αυτό είναι κάτι που γενικά κάνει πάρα πολύ καλό γιατί υπάρχει μονιμότητα σε συγκεκριμένο σχολείο, προβλεψιμότητα, να μη χρειάζεται κάποιος να μαθαίνει ότι θα μεταβεί σε κάποιο σχολείο στην άλλη άκρη της χώρας λίγες μέρες πριν κ.α.» τόνισε ο Κ. Πιερρακάκης.

«Η φιλοσοφία της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια είναι να μειώσει τον αριθμό των αναπληρωτών. Όλες οι ειδικότητες κερδίζουν» ανέφερε. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στους διορισμούς αυτούς δόθηκε έμφαση στην Ειδική Αγωγή και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Για τους μόνιμους διορισμούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, είπε: «Τα επόμενα χρόνια που θα συνεχίσουμε την ίδια πολιτική, αξιοποιώντας του πόρους που πήγαιναν στους αναπληρωτές, ο κόσμος θα δει ότι θα κάνουμε το ίδιο και σε άλλες βαθμίδες περισσότερο»

«Όλα πρέπει να γίνουν σε μια λογική συμμαζέματος της διαδικασίας που συναντάμε συνολικά στο σχολείο» συμπλήρωσε.