Πού θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στις 7 σχολές Ιατρικής

Η κίνηση των βάσεων εισαγωγής στις Ιατρικές σχολές (και γενικότερα στις υψηλόβαθμες σχολές και Τμήματα του 3ου Επιστημονικού Πεδίου) εξαρτάται από τις επιδόσεις των φετινών υποψηφίων σε σχέση πάντα με τους περσινούς, στη ζήτηση των τμημάτων (μηχανογραφικό) σε σχέση και πάλι με πέρσι και στην αντιστοιχία του αριθμού υποψηφίων και του αριθμού θέσεων εισακτέων (πάντα σε σχέση με πέρσι).

Ο παράγοντας ζήτηση (μηχανογραφικό) δεν έχει να προσφέρει κάτι καθώς εκτιμούμε ότι δεν έχουμε ορατές διαφοροποιήσεις με πέρσι.

Στο θέμα του αριθμού εισακτέων έχουμε μια μικρή, πολύ μικρή διαφοροποίηση καθώς φέτος έχουμε 330 πιο πολλούς υποψήφιους, που όμως συνιστούν αμελητέα μεταβολή στη ζώνη του 18-20 που μας ενδιαφέρει για την κίνηση των βάσεων στις υψηλόβαθμες σχολές (Το 2023 είχαμε 13.562 υποψήφιους και το 2024 έχουμε 13.892 υποψήφιους) Άρα και εδώ δεν εκτιμούμε ότι μπορεί να έχουμε κάποια ορατή επίδραση.

Στις επιδόσεις των υποψηφίων. όμως, συγκριτικά φέτος με πέρσι έχουμε ορατές μεταβολές. Φέτος στην κλίμακα του 18-20 έχουμε 783 που έγραψαν χειρότερα φέτος στη Γλώσσα και στη Φυσική και 1448 που έγραψαν καλύτερα φέτος στη Βιολογία και τη Χημεία.

Οι καλύτερες φετινές επιδόσεις στη Χημεία και Βιολογία που είναι μαθήματα αυξημένης βαρύτητας υπερκαλύπτουν τις χειρότερες επιδόσεις στη Φυσική και τη Γλώσσα και είναι σίγουρο ότι σπρώχνουν τις βάσεις εισαγωγής ανοδικά.

Πως θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής στις 7 σχολές Ιατρικής

Πηγή: alfavita.gr