Σε επιφυλακή η ΕΛ.ΑΣ. – Φόβοι και έκτακτα μέτρα για τρομοκρατικό χτύπημα

Η κλιμάκωση της έντασης, με φόντο την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, οδηγεί την ΕΛ.ΑΣ. σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής #newn #ελλαδα #αστυνομια #κουφοντινας

Οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για τη συλλογή πληροφοριών (Κρατική Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική, ΔΙΔΑΠ) βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση. Και αυτό διότι οι φόβοι των Αρχών δεν περιορίζονται στο ενδεχόμενο της κλιμάκωσης των καταδρομικών επιθέσεων. Αρμόδιες πηγές εξηγούν ότι η ΕΛ.ΑΣ. φοβάται και την εκδήλωση τρομοκρατικού χτυπήματος.

Στελέχη που ασχολούνται με θέματα τρομοκρατίας εκτιμούν ότι «το αντάρτικο πόλης διανύει μία περίοδο “ύφεσης”, ύστερα από πολλά χρόνια κλιμακούμενης δράσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα άτομα που διαθέτουν την εμπειρία και τις γνώσεις για να οργανώσουν μία τρομοκρατική επίθεση. Πρόκειται κυρίως για πρόσωπα που είναι εδώ και καιρό παροπλισμένα, κυρίως λόγω προηγούμενων ερευνών της Αντιτρομοκρατικής, η οποία έσφιξε τον κλοιό γύρω τους. Ο φόβος των Αρχών είναι η τυχόν ενεργοποίηση πυρήνων του αντάρτικου πόλης την περίοδο που διανύουμε ή ακόμα και η στρατολόγηση ατόμων νεαρής ηλικίας από παλιότερους που θεωρούν τον εαυτό τους “καμένο”».

Η Αστυνομία εφαρμόζει σχέδιο συναγερμού, το οποίο στοχεύει τόσο στην αποτροπή νέων καταδρομικών επιθέσεων όσο και στην αποτροπή τυχόν τρομοκρατικού χτυπήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αρκετές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. έχουν δημιουργηθεί «ομάδες επιφυλακής», οι οποίες θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση ανάγκης. Αναλυτικότερα, οι «ομάδες επιφυλακής» απαρτίζονται από αστυνομικούς που δεν έχουν βάρδια, ωστόσο, η υπηρεσία τους θα μπορεί να τους καλέσει σε περίπτωση ανάγκης και εκείνοι θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμοι να συνδράμουν. Η ένταση της στοχοποίησης αστυνομικών, σε συνδυασμό με κείμενα που δημοσιεύονται σε ιστοσελίδες του αντιεξουσιαστικού χώρου με φράσεις όπως «ξέρουμε τα σπίτια σας», έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία.

Οι στόχοι αυξημένου κινδύνου, δεν είναι μόνο αστυνομικοί αλλά και δικαστικοί. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν ληφθεί στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης της φύλαξης λειτουργών της Δικαιοσύνης. Εκτός αυτού η ΕΛ.ΑΣ. έχει στα… συρτάρια της ακόμα και σχέδιο αντιμετώπισης «γενικευμένης αναταραχής». Εάν δηλαδή η κατάσταση με τα επεισόδια ξεφύγει από τον έλεγχο θα τεθεί σε εφαρμογή το συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο προβλέπει την αξιοποίηση προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. (που ασχολείται σήμερα με διάφορα αντικείμενα) για την αντιμετώπιση ταραχών. Στην περίπτωση αυτή θα κινητοποιηθούν και δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με καθήκοντα που σχετίζονται με τον κορονοϊό.

Το συγκεκριμένο σχέδιο προβλέπει επίσης τη σημαντική ενίσχυση του πληροφοριακού δικτύου, μέσω της δημιουργίας «ειδικών ομάδων» που θα συνδράμουν στη συλλογή πληροφοριών σε όλη την Αττική.