Σεισμός στην Ελασσόνα: Ενεργοποιήθηκε νέο ρήγμα

Ανησυχία μετά τα ξαφνικά 5,9 Ρίχτερ #newn #κοινωνια #σεισμος #ελασσονα

Συνεχίστηκε και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας ο “χορός” των Ρίχτερ στην Ελασσόνα, μετά και το δεύτερο μεγάλο χτύπημα του Εγκέλαδου και τα 5,9 Ρίχτερ το βράδυ της Πέμπτης. Ο συγκεκριμένος σεισμός αιφνιδίασε ακόμα και τους σεισμολόγους, καθώς τονίζουν πως δεν πρόκειται για μετασεισμό των 6 Ρίχτερ που σημειώθηκαν την Τετάρτη, αλλά για νέο σεισμό, ο οποίος μάλιστα προήλθε από ένα άλλο ρήγμα το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

“Πρόκειται για κύριο σεισμό που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία”, τόνισε ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Θανάσης Γκανάς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. Ο κ. Γκανάς τόνισε ότι σε συνέχεια του πρώτου μεγάλου σεισμού, ενεργοποιήθηκε ένα νέο ρήγμα που προκάλεσε τη νέα δόνηση και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο, που την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε στη χώρα μας ήταν το 2014 στην Κεφαλληνία.

Λέκκας: Ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι τα Τίρανα

“Δεν ανησυχούμε αλλά προβληματιζόμαστε. Ο σεισμός ευτυχώς έγινε σε μια άλλη περιοχή που είναι αραιοκατοικημένη. Θα ανησυχούσαμε αν πήγαινε η δραστηριότητα προς τα νοτιοανατολικά. Είναι καλό που πηγαίνει προς τα βορειοδυτικά είναι βουνά και μη κατοικημένες περιοχές”, είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Πρώτο Πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, μάλιστα, “ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι και τα Τίρανα”. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι “θα έχουμε μια μακρόσυρτη μετασεισμική ακολουθία”, αλλά “όσο πάει θα μικραίνει το μέγεθος”.

Παπαδόπουλος: Οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και πρώην διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως και οι δύο μεγάλοι σεισμοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν. Έκανε λόγο για ένα “σεισμικό ζεύγος” αναφορικά με τους δύο κύριους σεισμούς, τονίζοντας ότι είναι ένα “εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο”, αλλά και πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς “ο κίνδυνος δεν έχει περάσει”.

Στους δρόμους για δεύτερη νύχτα οι κάτοικοι

Δεκάδες ήταν οι μετασεισμοί που ξεπερνούσαν τα 3 Ρίχτερ, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ. Οι κάτοικοι της περιοχής παρέμειναν για δεύτερο βράδυ έξω από τα σπίτια τους, υπό τον φόβο νέων σεισμών και διαμένουν είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε σκηνές που έχουν στηθεί σε τοπικά γήπεδα. Και στην πόλη της Λάρισας, πολλοί ήταν εκείνοι που αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι νέο χτύπημα του Εγκέλαδου. Σημειώνεται πως, ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους. Οι κάτοικοι της περιοχής που επιθυμούν να μεταβούν στις εν λόγω ξενοδοχειακές μονάδες παρακαλούνται να επικοινωνούν με τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας. Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοίνα μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.