Τα 2 σενάρια για μετακινήσεις εκτός νομού το Πάσχα

Μετά το Πάσχα η εστίαση #newn #covid19

Πολύ μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία 24ωρα για το πότε θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό αλλά και το πότε θα ανοίξει η εστίαση. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη, 8 Απριλίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε πως η συγκεκριμένη συζήτηση «δεν είναι της παρούσης» ενώ για την εστίαση ξεκαθάρισε πως ενδεχόμενο ανοίγματος θα εξεταστεί μετά το Πάσχα, κάτι που έχει ξεκαθαριστεί από τις 2 Απριλίου και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το θέμα των μετακινήσεων από νομό σε νομό το Πάσχα,ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο Starσημείωσε πως για την περίοδο του Πάσχα θα αναμένει την εισήγηση των ειδικών λοιμωξιολόγων. Το ίδιο υπογράμμισε και την Πέμπτη, 8 Απριλίου, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6, και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις για τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα θα ληφθούν λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και αφού πρώτα εξεταστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα

Πάντως, έχει γίνει ξεκάθαρο από την πλευρά της κυβέρνησης πως εκτός από το περεταίρω άνοιγμα των δραστηριοτήτων και των μετακινήσεων, μέχρι το Πάσχα έχει «παγώσει» και το άνοιγμα των σχολικών βαθμίδων εκτός των Λυκείων, τα οποία ανοίγουν τη Δευτέρα στις 12 Απριλίου. Αναφερόμενη στο άνοιγμα των Λυκείων, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε πως «δίνεται προτεραιότητα στα Λύκεια γιατί παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και διότι πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις».

Με το βλέμμα στραμμένο στα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται οι Αρχές, προκειμένου να αποφασιστεί το επόμενο διάστημα εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Οι επιτελείς εξετάζουν όλα τα σενάρια και προβληματίζονται για το τι μπορεί να γίνει ώστε να μην διακινδυνεύσει η υγεία του κόσμου. Ετσι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, δύο είναι τα βασικότερα ενδεχόμενα τα οποία φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι αυτή την ώρα: 

  1. Το ένα είναι να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9.
  2.  Η άλλη περίπτωση που εξετάζεται είναι να επιτραπεί η μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, έχουν χαρτί που να το αποδεικνύει και έχει περάσει και το ασφαλές διάστημα που απαιτείται μετά την δεύτερη δόση.

Οπως και να ‘χει, ακόμα κι αν αποφασιστεί η μετακίνηση εκτός νομού κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ο περιορισμός των ατόμων στο εσωτερικό των σπιτιών θα εξακολουθήσει να ισχύει και έλεγχοι θα γίνονται το διάστημα των εορτών.

Οπως ξεκαθάρισε η κυρία Πελώνη, η κυβέρνηση ρίχνει πλέον το βάρος στους εμβολιασμούς, καθώς εκτός του ότι είναι απαραίτητοι για την υγεία των πολιτών, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στο άνοιγμα της εστίασης και των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Αναφερόμενη στην επιχείρηση «Ελευθερία» η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, σημείωσε πως πρόκειται για «μια πολύπλοκη διαδικασία, με την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών, η οποία συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και ήδη πραγματοποιούνται καθημερινά σχεδόν 60 χιλιάδες.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι -ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας- τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Πηγή: ethnos:gr