Τα μέτρα χαλάρωσης που κρίνονται σήμερα και για τη Θεσσαλονίκη

Το απόγευμα οι ενημερώσεις- Κάλεσμα Ζέρβα ώστε να ανοίξουν τα καταστήματα με click inside και στη Θεσσαλονίκη #newn #κορονοιος #lockdown #θεσσαλονικη

Το θέμα της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των κέντρων αισθητικής εξετάζουν για άλλη μία φορά στην σημερινή συνεδρίασή τους οι λοιμωξιολόγοι με το υπουργείο Ανάπτυξης να έχει προτείνει για ακόμη μία φορά το άνοιγμα τους από την Μεγάλη Δευτέρα, ενώ παράλληλα σήμερα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη με τη μέθοδο του click inside.

Η πρόθεση του υπουργείου είναι διατυπωμένη πολλάκις από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος έχει επισημάνει πως με την αναστολή της λειτουργίας τους δημιουργείται πλαίσιο αθέμιτου ανταγωνισμού από την στιγμή που λειτουργεί το λιανεμπόριο. Τις προηγούμενες εβδομάδες οι επιστήμονες είχαν απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο ενώ και στον οδικό χάρτη που ανακοινώθηκε για την χαλάρωση των μέτρων του lockdown δεν έγινε κάποια αναφορά. Έτσι, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδει το «Πρώτο Θέμα» οι επιστήμονες είναι κοντά στο να δώσουν το «ΟΚ» για να επαναλειτουργήσουν τα εμπορικά κέντρα με τις όποιες ανακοινώσεις να γίνονται σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση.

Άλλο ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει τους λοιμωξιολόγους είναι και το click inside το οποίο έχει ζητηθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης να καταργηθεί από την στιγμή που είναι διαθέσιμο το εργαλείο των self tests στο λιανεμπόριο. Παρά το γεγονός πως το προηγούμενο διάστημα και αυτό το ενδεχόμενο είχε απορριφθεί από τους επιστήμονες, στην σημερινή συνεδρίαση είναι πιθανόν να το επιτρέψουν. Οι προβλέψεις ωστόσο δεν είναι ασφαλείς, καθώς οι λοιμωξιολόγοι θεωρούν πως ήδη έχουν κάνει τολμηρά βήματα, λαμβάνοντας υπόψιν την κόπωση των πολιτών και δεν θα ήθελαν να διακινδυνεύσουν τυχόν επιδείνωση της κατάστασης.

Αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Ειδικότερα, χθες ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχοντας ως συμπαραστάτες το σύνολο των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, απαίτησε τη λειτουργία της αγοράς της πόλης μας από το Σάββατο 24/4/2021, χωρίς click away και χωρίς ραντεβού ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά τη Μεγάλη Εβδομάδα. «Ζητούμε τη λήψη επείγουσας απόφασης για άνοιγμα της αγοράς μας, καθώς οι αντοχές χιλιάδων επιχειρηματιών της πόλης μας, έχουν πλέον εξαντληθεί!», αναφέρεται στην επιστολή του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο ΕΣΘ στο κείμενό του τονίζει πως ζητά “το άνοιγμα της αγοράς της πόλης της Θεσσαλονίκης από το Σάββατο 24/4/2021 με τη μέθοδο της εισόδου του πελάτη εντός καταστήματος, χωρίς ραντεβού (με το οποίο αδίκως ταλαιπωρείται και ο καταστηματάρχης και οι καταναλωτές), με απλή αποστολή μηνύματος SMS στον κωδικό 13032, για μετακίνηση με σκοπό την επίσκεψη καταστημάτων λιανικού εμπορίου”.

Κάλεσμα Ζέρβα

«Ζητώ από την επιτροπή και από τον υπουργό Ανάπτυξης να παρθεί απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση να ανοίξει η αγορά της Θεσσαλονίκης με click inside από αύριο», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Open, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Ο κ. Ζέρβας πρόσθεσε πως πρέπει να μετατραπεί η κινητικότητα που παρατηρείται στα πάρκα και στους κοινόχρηστους χώρους σε «μία ελεγχόμενη κινητικότητα».

«Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα θέσει τους κανόνες. Η αγορά και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης θέλει να μπει σε μια κανονικότητα. Χαρήκαμε με το άνοιγμα της εστίασης. Υπάρχει ένα τείχος ανοσίας, ένα μεγάλο κομμάτι εμβολιασμού, αλλά υπάρχει και κόπωση την αγορά», πρόσθεσε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας. ‘