Θεσσαλονίκη – Κορωνοϊός: «Δε επαρκούν τα οικονομικά μέτρα» λένε φορείς της πόλης

Ετοιμάζουν πρόταση για την κυβέρνηση #newn #thessaloniki #covid19

«Η κατάσταση του επιχειρείν στο νομό Θεσσαλονίκης και γενικότερα στην Περιφέρεια Κεντρικής-Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η μετά covid-19 εποχή» ήταν το θέμα της σύσκεψης φορέων της Θεσσαλονίκης η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16/2/2021.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου Παραγωγικότητας-Επιχειρηματικότητας Κεντρικής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκηςκ. Παντελής Φιλιππίδης, ο Α΄Αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκηςκ. Δημήτριος Βαργιάμης, ο Γενικός Γραμματέας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Κλεόβουλος Θεοτόκης, Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ιακώβου, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος. Δεν παρέστη ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Μασούτης.

Όλοι οι εκπρόσωποι των φορέων εκτίμησαν ότι η κατάσταση στην επιχειρηματική κοινότητα είναι τραγική, λόγω των παρατεταμένων lockdown, ελέω της πανδημίας, η οποία ήρθε μετά την δεκαετή οικονομική κρίση.

Κατά τη σύσκεψη αναλύθηκαν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τα οποία είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά δεν επαρκούν κυρίως για όλους και οι προτάσεις για λύσεις όσον αφορά στη ρευστότητα και τη στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων. Μια κλιμακωτή χρηματοδότηση των επιχειρήσεων (όλων των ΚΑΔ) με μίνιμουμ 1500€/μήνα ανά επιχείρηση καθώς και πρόβλεψη συγκεκριμένων προγραμμάτων για το άνοιγμα της αγοράς, ήταν μερικές από τις προτάσεις που τέθηκαν στη συζήτηση.

Έγινε λόγος δε για προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά την εφαρμογή των μέτρων της κυβέρνησης ενώ παράλληλα έγινε συζήτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή και το ποσοστό αποκλεισμού από την 4η και 5η που ήταν πάνω από 40% αλλά και για την μη επιστρεπτέα, για τους όρους και τις προϋποθέσεις που άφηνε έξω μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων μικρών, πολύ μικρών αλλά και αυτοαπασχολούμενους, καθώς και για τον πτωχευτικό νόμο και για την επανεκκίνηση της αγοράς στη μετά covid-19 εποχή.

Κοινό συμπέρασμα είναι ότι τα μέχρι τώρα μέτρα δεν επαρκούν ώστε να δοθεί λύση στα μεγάλα προβλήματα και την απόγνωση που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επιχειρηματίες.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν να ετοιμαστεί μια κοινή πρόταση προς την κυβέρνηση, η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες, ως κοινή απαίτηση των φορέων της Θεσσαλονίκης.