Το πρώτο τακτικό ιατρείο τηλεψυχιατρικής λειτουργεί στο ΑΧΕΠΑ

Το πρώτο στην Ελλάδα τακτικό εξωτερικό ιατρείο τηλεψυχιατρικής, που λειτουργεί στο ΑΧΕΠΑ, παρουσίασε σήμερα στην υφυπουργό Υγείας (αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας) Ζωή Ράπτη ο καθηγητής ψυχιατρικής Κωνσταντίνους Φουντουλάκης.

Το ιατρείο λειτουργεί εδώ και μερικούς μήνες παρέχοντας προς το παρόν υπηρεσίες μέσω τηλεδιάσκεψης σε περιορισμένο αριθμό ασθενών που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές

«Ουσιαστικά εγκαινιάζεται, σήμερα, το πρώτο τακτικό εξωτερικό ιατρείο που λειτουργεί με τηλεσυμβουλευτική. Θα είναι πιλοτικό και θα προσφέρει υπηρεσίες με ζώσα διαδικτυακή επαφή στους πολίτες, οι οποίοι θα τηλεφωνούν και θα κλείνουν ένα ραντεβού προκειμένου να τύχουν των υπηρεσιών ψυχικής υγείας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Ράπτη.

Νωρίτερα, η κ. Ράπτη επισκέφτηκε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης καθώς και το νοσοκομείο Παπαγεωργίου. «Σήμερα επισκέπτομαι τις ψυχιατρικές κλινικές και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο για την ενίσχυσή τους γιατί η ψυχική υγεία θα είναι μία δεύτερη πανδημία μέσα στην πανδημία του κορονοϊού. Γνώμονας είναι η ενίσχυση όλων των δομών ψυχικής υγείας, γι’ αυτό τον λόγο θα προχωρήσουμε σε προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού», ανέφερε η κ. Ράπτη, σημειώνοντας ότι η εξειδίκευση του νοσηλευτικού προσωπικού θα είναι αυτή που απαιτείται στις δομές της ψυχικής υγείας.

Η κ. Ράπτη σημείωσε ακόμη ότι ύστερα από αξιολόγηση των δομών της ψυχικής υγείας, που έγινε σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δρομολογείται η σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ψυχική Υγείας. Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό, το υπουργείου Υγείας προχωρά στη σύσταση επιτροπής για την ψυχική υγεία, η οποία θα παραδώσει στους επόμενους τρεις μήνες το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία.