Το σχέδιο για την άρση των μέτρων: Πότε ανοίγουν τα καταστήματα – Τι αλλάζει για τις μετακινήσεις

Την Παρασκευή οι τελικές αποφάσεις για την χαλάρωση του lockdown #newn #κορονοιος #lockdown

Να συλλέξουν περισσότερα επιδημιολογικά στοιχεία τις επόμενες δύο ημέρες θέλουν οι λοιμωξιολόγοι, προτού αποφανθούν για την σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει σε εξελικτική άρση του lockdown, «ξεπαγώνοντας» βήμα βήμα τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες. Για το λόγο αυτό, η προγραμματισμένη για σήμερα διευρυμένη σύσκεψη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων θα πραγματοποιηθεί τελικά την Παρασκευή, ώστε να αποφευχθούν πισωγυρίσματα στις όποιες αποφάσεις και η επιστροφή στην κανονικότητα να έχει στέρεες βάσεις.

Γιατί αναβλήθηκε η σημερινή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων

Ένας σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στη σημερινή αναβολή, εκτός από τις νέες μολύνσεις του κορονοϊού είναι και ο δείκτης θετικότητας, που σκαρφάλωσε στο 12,3 προκαλώντας μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς. Η επιτροπή αναμένεται να επανεξετάσει όλους τους υγειονομικούς παράγοντες, αλλά και τη συμβολή κάθε δραστηριότητας στη μετάδοση του ιού.

Έρχεται χαλάρωση των μέτρων

  • «Κλειδώνει» η αλλαγή στην απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα. Αντί για τις 19.00 είναι πιθανό να ξεκινά στις 21.00 το βράδυ, όπως και τις καθημερινές
  • «Πράσινο» φως αναμένεται να δοθεί για τις διαδημοτικές μετακινήσεις με κατάργηση των περιορισμών στον κωδικό 6 και χρήση του αυτοκινήτου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και σήμερα επιτρέπεται η μετακίνηση για σωματική άσκηση μόνο με τα πόδια ή με το ποδήλατο και εντός του δήμου της κύριας κατοικίας ή σε απόσταση 2 χλμ.

Η ημερομηνία – κλειδί για το λιανεμπόριο

Το άνοιγμα των καταστημάτων – όπως όλα δείχνουν – θα γίνει σταδιακά με πρώτο βήμα την προσεχή Δευτέρα 22 Μαρτίου τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής και τα βιβλιοπωλεία, τα οποία θα λειτουργήσουν και πάλι με ραντεβού και με όριο πελατών εντός του καταστήματος. Μια εβδομάδα μετά, στις 29 Μαρτίου ενδέχεται να επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο. Οι καταναλωτές θα στέλνουν μήνυμα στο 13032, με ισχύ τριών ωρών χωρίς χιλιομετρικό περιορισμό. Στο τραπέζι ωστόσο βρίσκεται και ο συνδυασμός των μεθόδων click away και click in shop.

Αντιστοίχως, τα δικαστήρια ενδέχεται να επαναλειτουργήσουν μερικώς από τις 22 Μαρτίου και να υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών από τις 29 Μαρτίου.

Τον Απρίλιο σχολεία – εστίαση

Το σχέδιο για τα σχολεία, είναι να ανοίξουν τα Λύκεια στις αρχές Απριλίου, ωστόσο αναμένεται η σχετική εισήγηση των ειδικών.

Ο σχεδιασμός για την εστίαση, προβλέπει άνοιγμα σε εξωτερικούς χώρους και με αυστηρούς περιορισμούς αποκλειστικά το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου, δηλαδή λίγο πριν το Πάσχα.