Υποψήφια για γυρίσματα τηλεπαιχνιδιού η Θεσσαλονίκη!

Και για Κεντρική Μακεδονία υπήρξε αντίστοιχο ενδιαφέρον #newn #TV

Τον περασμένο Οκτώβριο, μια μεγάλη παραγωγή τηλεπαιχνιδιού από γαλλικό κανάλι, πραγματοποίησε γυρίσματα στον Όλυμπο, τις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη. Πριν από λίγο καιρό υπήρξε επικοινωνία εταιρείας παραγωγής που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη με εταιρεία από την Ουκρανία που έδειξε ενδιαφέρον για την υλοποίηση ενός τηλεπαιχνιδιού επιβίωσης στη βόρεια Ελλάδα, ενώ ένα ακόμη τηλεπαιχνίδι τύπου ριάλιτι γυρίστηκε το καλοκαίρι στη Χαλκιδική.

«Υπάρχει ενδιαφέρον γι’ αυτού του είδους τις παραγωγές καθώς πολλές εταιρείες επιθυμούν να αλλάξουν τοποθεσία για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων τους. Πρόκειται είτε για ταξιδιωτικά ριάλιτι, είτε για παραγωγές περιπέτειας για τις οποίες λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η δυνατότητα πραγματοποίησης γυρισμάτων εν κινήσει, οι επιλογές που προσφέρονται ως προς τις δραστηριότητες που μπορεί να γίνουν, η παρουσία αρχαίων μνημείων κ.ά.» εξηγεί στο ΑΠΕ–ΜΠΕ η Ζακλίν Δασσύρα από την εταιρεία παραγωγής Gr Fixer. Παράλληλα επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον των παραγωγών του εξωτερικού για τη Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι επιλέγεται ως τόπος γυρισμάτων για ιστορικούς λόγους που συνδέονται και με την παρουσία σημαντικών μνημείων, αλλά και για μορφολογικούς λόγους, καθώς οι τοποθεσίες είναι εντελώς διαφορετικές και από τη νότια Ελλάδα και από τα νησιά αλλά και από άλλες περιοχές γενικότερα.

Οι διαφορετικές τοποθεσίες εντυπωσιάζουν

 «Είναι οι εικόνες, το περιβάλλον, το σκηνικό, η φύση, τα τοπία που προσελκύουν την προσοχή των παραγωγών και βέβαια η πόλη της Θεσσαλονίκης που είναι όμορφη, γραφική και έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Στο σύνολό της, η Μακεδονία προσφέρει διαφορετικά τοπογραφικά χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάει κανείς αλλού. Αυτή είναι, άλλωστε, και η μοναδικότητα της Ελλάδας, το κάθε της σημείο μπορεί να προσφέρει διαφορετικές εικόνες, χρώματα, δράσεις και κουλτούρα στον επισκέπτη, στοιχείο πολύτιμο, το οποίο μπορούν να υποστηρίξουν και οι εταιρείες παραγωγής στην Ελλάδα, προτείνοντας συγκεκριμένα μέρη για τα γυρίσματα», τονίζει χαρακτηριστικά η κ. Δασσύρα.

Κινητικότητα και για κινηματογραφικές ταινίες και ντοκιμαντέρ

Κινητικότητα, όμως, στην Κεντρική Μακεδονία εκδηλώνεται και για την πραγματοποίηση γυρισμάτων για κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους μυθοπλασίας και μεγάλου μήκους ταινίες τεκμηρίωσης. Τέτοιου είδους παραγωγές έχει αναλάβει ήδη η εταιρεία Artcut, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ο παραγωγός της Αλέξης Αναστασιάδης. «Οι ταινίες μικρού μήκους χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και από το μικροφίλμ της ΕΡΤ και πρόκειται να υλοποιηθούν εντός του 2021. Την ίδια περίοδο θα ολοκληρωθεί και η παραγωγή δύο ντοκιμαντέρ που χρηματοδοτούνται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όπως και οι ταινίες μικρού μήκους», υπογραμμίζει.

Στο μεταξύ, ο Τομεάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, γνωστοποιεί στο ΑΠΕ–ΜΠΕ ότι ήδη έχει δρομολογηθεί μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή, η οποία θα αρχίσει την πραγματοποίηση γυρισμάτων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου στο Κιλκίς. Η ταινία θα προβληθεί και στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου ενώ εκδόθηκαν και ανακοινώσεις για τη διαδικασία επιλογής ηθοποιών.

Η χώρα γίνεται γνωστή διεθνώς. Οφέλη και για τον τουρισμό

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κ. Δεσσύρα αναφέρει ότι είχε συνεργασία στο παρελθόν ακόμη και με Ιάπωνες και για την παραγωγή ντοκιμαντέρ. Παράλληλα σχολιάζει ότι εκτός από το άμεσο όφελος των γυρισμάτων μιας ξένης παραγωγής στην Ελλάδα, προκύπτουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, από τις προσλήψεις ανθρώπων που θα εργαστούν στην παραγωγή, τη χρήση των υποδομών μιας περιοχής, την κίνηση των συνεργείων με τα τοπικά μέσα, τη σίτισή τους σε εστιατόρια και την κατασκευή εξοπλισμού από επαγγελματίες έως τη διαφήμιση του τόπου σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ενδεικτικά σημειώνει ότι για τα γυρίσματα του βελγικού ριάλιτι De Mol, πραγματοποιήθηκαν τα γυρίσματα ενός ολόκληρου επεισοδίου, διάρκειας τριάντα λεπτών στον Ισθμό της Κορίνθου, στο σημείο όπου γίνεται η δραστηριότητα του bungee jumbing, με αποτέλεσμα το περασμένο καλοκαίρι, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, να συρρέουν πάρα πολλοί Βέλγοι στην περιοχή, ώστε να βρεθούν στο ίδιο σημείο, στο οποίο είχαν βρεθεί οι πρωταγωνιστές του τηλεοπτικού σόου και να νιώσουν όπως εκείνοι. Στην παρούσα φάση, η εκπρόσωπος της Gr Fixer γνωστοποιεί ότι βρίσκεται σε συζητήσεις για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων δύο ακόμη παραγωγών ριάλιτι, ψυχαγωγικού χαρακτήρα, το επόμενο τετράμηνο.

Η δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και εν μέσω πανδημίας

Την ίδια στιγμή, η δραστηριότητα στο χώρο των τηλεοπτικών και κινηματογραφικών παραγωγών συνεχίζεται ακόμη και εν μέσω πανδημίας και υποστηρίζεται σθεναρά από τα Film Offices που έχουν δημιουργηθεί. Ο κ. Θάνος αναφέρει ότι γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών προσέλκυσης τέτοιου είδους παραγωγών, ενώ θετικά είναι τα σχόλια της κ. Δεσσύρα και του κ. Αναστασιάδη για την υποστήριξη του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Επιπλέον προωθείται η συνεργασία του με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ πριν από λίγες μέρες συμμετείχε στη διεθνή διαδικτυακή συνάντηση «Conventa Trend Bar New Europe 2021» για την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού ως προσκεκλημένος φορέας του Thessaloniki Convention Bureau.