“Μήπως η/o ινφλουενσερ σου ,σε θέλει δυστυχισμένη/ο ; “

Άρθρο γνώμης της Μαίρης Παπά Νοβακίδου

 

Εν έτη 2020 τα social media  δυστυχώς η ευτυχώς έχουν μεγάλη δυναμική . Ένα ισχυρό κομμάτι τους λοιπόν  με  μεγάλη επιρροή στον κόσμο είναι οι influencers .

Και σκέφτομαι εγώ τώρα … Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα εάν χρησιμοποιούσαν την πλατφόρμα τους με τους ακόλουθους για να μας επιμορφώσουν σε διαφορά θέματα , κοινωνικά κτλ πέρα από μόνο μακιγιάζ και στυλιστικές συμβουλές ; Δεν λέω ωραία είναι η μόδα και φανταστικό το μακιγιάζ , εννοείται πως όλα χρειάζονται ,και ο καθένας προωθεί ότι ξέρει να κάνει καλύτερα , αλλά επιμένω πως θα ήταν προτιμότερο  αντί να ενισχύουν τόσο πολύ τον  υπερκαταναλωτισμό που επιβαρύνει και το περιβάλλον να μας παρακινούσαν στο πως να εφαρμόσουμε έναν πιο ηθικό ακόμη και οικολογικό τρόπο ζωής για παράδειγμα.

 Επίσης να σταματήσουν οι συμβουλές το πως να κρύψουμε η να χάσουμε τα περιττά κιλά .

Πως να καταπολεμήσουμε την κυτταρίτιδα για το καλοκαίρι , πως να φαίνονται οι κοντές πιο ψηλές η το αντίθετο ,  πως να εξαφανιστούν  τα σπυράκια εφηβείας κ.α.

Να μας επηρεάζουν περισσότερο στο πως να αποδεχτούμε και να αγαπήσουμε  το σώμα μας όπως είναι . Να μην περιμένουμε  να εξαφανιστεί η κυτταρίτιδα  για να βγούμε στην παραλία . Να μην χρειάζεται  να χάσουμε τα “περιττά” κιλά  για να έχουμε αυτοπεποίθηση . Και ψυχραιμία.  Δεν είναι κάτι τραγικό να έχεις σπυράκια εφηβείας , ούτε ραγάδες , ούτε να μην έχεις τις “τέλειες” ( για τα κοινωνικά πρότυπα ) αναλογίες . Να σταματήσουν να αναπαράγουν τα πρότυπα ομορφιάς που μας καταπιέζουν ,από την στιγμή που το κοινό τους είναι κυρίως έφηβοι και αυτό το καθιστά κάπως  επικίνδυνο .

Και τώρα θα μου πεις κάνουν συνεργασίες με εταιρίες για να προωθήσουν τα προϊόντα τους  , και εγώ θα σε ρωτήσω :

Αν νιώθαμε ωραία με τον εαυτό μας πως θα μας πουλούσαν πράγματα που ειλικρινά δεν τα χρειαζόμαστε ; Αν μια μέρα νιώθαμε όλοι όμορφα με το σώμα μας , μπορείς να φανταστείς πόσες εταιρίες θα έκλειναν ;

Δεν υπάρχει ούτε “τέλειο” ούτε “ιδανικό” σώμα .

 Και τέλος φτάνει με την επίδειξη πλούτου με την πρώτη ευκαιρία . Και προς θεού  δεν θα σου πει κανένας που θα ξοδέψεις τα λεφτά σου που ενδεχομένως τα δούλεψες και σου ανήκουν αλλά καλό θα ήταν να μην γίνεται με τόσο προκλητικό τρόπο από την στιγμή που ο κατώτατος μισθός έχει πιάσει πάτο και κόσμος λιποθυμάει από την πείνα. Όχι τόσο μακριά όσο νομίζεις. Όχι μόνο τα παιδάκια στην Αφρική που μας λένε από μικρά  αλλά αναφέρομαι στο 9 χρόνων κοριτσάκι από την Ρόδο που λιποθύμησε από την πείνα μέσα στον φούρνο .

Δεν χρειάζεται να νιώθεις ζήλια , δεν είναι απαραίτητο να κάνεις χλιδάτες διακοπές σε πεντάστερα ξενοδοχεία  και να ανοίξεις μπουκάλια σαμπάνιας για να περάσεις καλά ,μην μας επηρεάζουν  όλα αυτά τα δήθεν που βλέπουμε . Και αν  όντως σου περισσεύουν τόσα λεφτά καλό θα ήταν αντί να τα σπαταλήσεις σε πανάκριβα μπουκάλια  σαμπάνιας  να τα δώσεις σε   φιλανθρωπικές οργανώσεις . Χωρίς να αναιρεί πάντα το ένα το άλλο .

Ας προσγειωθούμε  στην πραγματικότητα λοιπόν .

Σας δίνεται η φωνή , σας δίνεται  η δύναμη χρησιμοποιήστε  την για κάτι που στο τέλος της ημέρας θα έχει  σημασία & θα είναι όντως χρήσιμο .