ΑΠΘ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις- Διαμαρτύρονται και καθηγητές

Φοιτητές πέταξαν αβγά και γιαούρτια στο κτήριο διοίκησης #newn #θεσσαλονικη #ΑΠΘ #φοιτητες

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών έξω από το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ την ώρα που η κατάληψη του χώρου συνεχίζεται. – Πέταξαν αβγά και γιαούρτια στην πινακίδα του κτηρίου διοίκησης.

Οι φοιτητές οι οποίοι αντιδρούν στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείο Παιδείας που φέρνει μία σειρά από αλλαγές για τα πανεπιστήμια, μεταξύ αυτών και την ίδρυση της Πανεπιστημιακης αστυνομίας ενώ καταδικάζουν την επέμβαση της αστυνομίας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα. Παράλληλα, ζητούν να παρθούν πίσω όλες οι κατηγορίες που βαραίνουν τους 31 συλληφθέντες.

Οι ίδιοι κάνουν λόγο για «όργιο καταστολής και άγριας βίας με ξυλοδαρμούς φοιτητών, 30 συλλήψεις και εκτεταμένη χρήση χημικών» και τονίζουν ότι «η σύγκλητος του ΑΠΘ πρέπει να πάρει ρητή θέση καταδίκης του περιστατικού και της στάσης των Πρυτανικών Αρχών. Η Σύγκλητος πρέπει να εγγυηθεί ότι ο νόμος, που έχει βγει από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας, δε θα εφαρμοστεί στο ίδρυμα και ότι τέτοιες σκηνές ωμής βίας απέναντι στους φοιτητές δεν θα επαναληφθούν υπ’ ευθύνης της».

Κρατώντας πανό που ανέγραφε το σύνθημα «έξω η αστυνομία από τα Πανεπιστήμια» οι καθηγητές χαρακτήρισαν τα τεκταινόμενα της Δευτέρας ως ένα αίσχος «που προσβάλει εμάς, τη Δημοκρατία, την Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη». «Από τον 17ο αιώνα η αστυνομία είναι εκτός από τα Πανεπιστήμια. Δεν θα την επιβάλει στον κόσμο ο Μητσοτάκης» πρόσθεσαν.

Μάλιστα, πριν από λίγο οι φοιτητές πέταξαν αβγά και γιαούρτια προς ένδειξη διαμαρτυρίας στην πινακίδα που βρίσκεται στην είσοδο του κτηρίου Διοίκησης.

Σημειώνεται, ότι οι φοιτητές που βρίσκονται μέσα στην κατάληψη ζήτησαν από τους φοιτητικούς συλλόγους να αποχωρήσουν από έξω καθώς διαφώνησαν με αυτή την ενέργεια.

Τι λένε οι φοιτητές

«Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης βρίσκονται για ακόμη μια φορά έξω από την πρυτανεία του ΑΠΘ σε έναν χώρο που πριν από δύο ημέρες γίναμε όλοι μάρτυρες, στα εγκαίνια του νόμου Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη, σκηνές πρωτοφανούς βίας, καταστολής και ωμής τρομοκρατίας από τις αστυνομικές δυνάμεις», τόνισε μεταξύ άλλων, ο Τάσος Παπαδόπουλος, Γραμματέας του Δ.Σ Νομικής. «Τους ξεκαθαρίζουμε ότι οι συλλήψεις και οι προσαγωγές δεν μας φοβίζουν. Μας δίνουν μήνυμα αγώνα, πάλης ακόμα παραπάνω. Απαιτούμε οι κίβδηλες και ανυπόστατες κατηγορίες που βαραίνουν τους 31 συλληφθέντες φοιτητές να εκπέσουν», πρόσθεσε.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών τόνισε ότι «μας εξοργίζει καθώς τα επιχειρήματα τους είναι ψεύτικα, προσχηματικά. Ο ίδιος ο πρύτανης αναφέρει το επιχείρημα των φθορών ενώ όπως ο ίδιος ομολόγησε δεν έχει εικόνα του χώρου και της ακεραιότητάς του. Αναφέρουν ότι έστω οι μισοί φοιτητές ήταν εξωπανεπιστημιακοί ενώ, όπως αποδεικνύεται και από τα βίντεο, οι συλλήψεις έγιναν και έξω από το ΑΠΘ στη σορό του λαού που ήρθε να δείξει αλληλεγγύη στον αγώνα των φοιτητών».