“Η τελευταία ιαχή…”

Άρθρο γνώμης του Κώστα Χρονόπουλου

Κυριακή 5/12/2021, 6:15 το ξημέρωμα. Ορισμένος ως χειριστής τάμπλετ στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ξεκίνησα την πορεία μου προς το εκλογικό τμήμα της ΔΕΘ. Το κρύο δεκεμβριανό πρωινό, είχε ένα περίεργο “άρωμα αλλαγής”. Δώδεκα ώρες μετά, η συμμετοχή του κόσμου έσπασε κάθε ρεκόρ, και το αποτέλεσμα που προέκυψε, επιβεβαίωσε εκείνο το περίεργο “άρωμα”.

Τριάντα χρόνια πριν, Δεκέμβρη του 91, με την υπογραφή των πρωτοκόλλων της Άλμα-Άτα (νυν Αλμάτι) στο χιονισμένο Καζακστάν, η σοβιετική ένωση περνάει επίσημα, το “κατώφλι της ιστορίας”. Το “κεφάλαιο” νίκησε την ισχύ του “κράτους”, πλέον “κουμάντο” κάνουν οι αγορές, και ο σοσιαλισμός χαρακτηρίζεται ουτοπικός.

Η πανδημία του covid19 όμως, εφερέ ξανά στο προσκήνιο αυτές τις ξεχασμένες ιδέες. Την μάχη απέναντι στον θάνατο, έδωσε το ΕΣΥ. Οι θηριώδεις αεροπορικές εταιρίες, γαντζώθηκαν στην κρατική ενίσχυση ώστε να αποφύγουν την χρεοκοπία, και οι γίγαντες της φαρμακοβιομηχανίας, χρηματοδότησαν κρατικά τις μεγάλες έρευνες των εμβολίων τους.

Από την εκλογή του “αριστερόστροφου” Biden στις ΗΠΑ, έως την επάνοδο του SPD στην Γερμανία, η ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας επανέρχονται στο προσκήνιο. Τα αιτήματα για κοινωνικό κράτος, αλληλεγγύη, δημόσια υγεία και παιδεία, είναι σήμερα, πιο επίκαιρα από ποτέ. Ο προοδευτικός χώρος, έλαβε την εντολή να πρωταγωνιστήσει στα γεγονότα. Το κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου που δημιούργησε την μεσαία τάξη στην Ελλάδα, καλείται σήμερα να την αναστήσει. Οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας μπορούν να αντιμετωπίσουν τα χρόνια προβλήματα, της ανεργίας των νέων, των εργασιακών ανισοτήτων, ή του brain drain και του δημογραφικού. Με γνώμονα τον προοδευτισμό, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά προβλήματα, όπως της έμφυλης βίας και του LGBTQphobia, του μεταναστευτικού και του στερετυπικού ρατσισμού.

Σε μια Ευρώπη που έχει εγλωβιστεί στην θέση του παρατηρητή, πίσω από τον τοίχο του συντηρητισμού και της γραφειοκρατίας, οι σοσιαλιστές φαίνονται κατάλληλοι να κάνουν το βήμα προς τα εμπρός, αλλάζοντας τα δεδομένα του πολιτικού αλλά και οικονομικού σκηνικού στην ένωση.

Οι 270.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα για κάτι καινούριο. Ο προοδευτικός κόσμος, εκπέμπει μια “τελευταία ιαχή” αλλαγής. Είναι υποχρέωση λοιπόν, όποιου βρίσκεται στο “τιμόνι” του ΠΑΣΟΚ την ερχόμενη Δευτέρα, να την μετουσιώσει σε πράξη. Το ρολόι ξεκίνησε!