Ο κοινωνικός και δραστήριος χαρακτήρας της νεολαίας μέσα από το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης

Ο κοινωνικός και δραστήριος χαρακτήρας της νεολαίας μέσα από το Συμβούλιο Νέων Δήμου Θέρμης

Από τον Δεκέμβριο το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης είχε ξεκινήσει την εφαρμογή δύο δράσεων με κοινωνικό χαρακτήρα. Σκοπός ήταν η ενίσχυση των κοινωνικών δομών  που λειτουργούν στο Δήμο, σε μία κρίσιμη, τόσο υγειονομικά όσο και κοινωνικά, περίοδο.

Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο ο Τοπικός Κύκλος Καρδίας – Κάτω Σχολαρίου σε συνεργασία με τον Τοπικό Κύκλο Θέρμης – Τριαδίου προχώρησαν στην συγκέντρωση φαρμάκων με σκοπό την ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Θέρμης. Η δράση διήρκεσε όλο τον Δεκέμβριο και η ανταπόκριση των πολιτών ήταν μεγάλη καθώς συγκεντρώθηκαν 240 φάρμακα τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες των δικαιούχων του Κοινωνικού Φαρμακείου.

Στην ερώτηση πως πήρατε την πρωτοβουλία για την υλοποίηση της δράσης, ο Υπεύθυνος αλληλεγγύης και εθελοντισμού του Τοπικού Κύκλου Καρδίας – Κάτω Σχολαρίου, Ιωακείμ Δελημήτρου δήλωσε:

Η ιδέα μού ήρθε όταν παρακολουθούσα μία ενημερωτική εκπομπή. Στην αρχή, οι δημοσιογράφοι έκαναν λόγω για την αύξηση των πωλήσεων λόγω των Χριστουγέννων και αμέσως μετά ακολουθούσε ένα ρεπορτάζ που αναφερόταν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άποροι την περίοδο αυτή. Έτσι σκέφτηκα πως αντί κάποιος να ξοδέψει χρήματα για κάτι που έχει ήδη, καλύτερα είναι να προσφέρει κάτι σε κάποιον που έχει πραγματική ανάγκη. Άλλωστε, αυτό είναι και το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων. Την πρόταση μου την κατέθεσα στον Τοπικό Κύκλο μου και από κοινού με τον Κωνσταντίνο Κράλλη προχωρήσαμε στην υλοποίηση της δράσης. Παράλληλα, συνεργαστήκαμε με τον Τοπικό Κύκλο Θέρμης – Τριαδίου κάτι που συνέβαλλε και στην επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς συγκεντρώθηκαν φάρμακα από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του δήμου. Τέλος, οφείλω να ομολογήσω πως η ανταπόκριση του κόσμου με εξέπληξε ευχάριστα καθώς επιβεβαίωσε την πεποίθηση μου πως αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων υπάρχει ακόμη, παρά τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Στην ερώτηση πώς θα ήθελες να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω το Συμβούλιο, δήλωσε:

Σαφέστατα, το Συμβούλιο Νέων έχει ένα κοινωνικό και πολιτιστικό προσανατολισμό.  Ακόμη, ένας από τους σημαντικότερους σκοπούς του είναι η ενίσχυση της ενεργούς δραστηριοποίησης των νέων στα κοινά, ώστε η φωνή τους να έχει ένα δημόσιο βήμα και να ακούγεται, κάτι που σπανίζει τα τελευταία χρόνια. Έτσι λοιπόν θα ήθελα το Συμβούλιο να συνεχίσει να προωθεί τα αιτήματα των νέων, να έχει ακόμη πιο ενεργό ρόλο στα κοινά σε ζητήματα που αφορούν την νεολαία και να μπορέσει να συνδυάσει την φαντασία και την όρεξη που χαρακτηρίζουν όλα τα μέλη του με την εμπειρία και τον ορθολογισμό των μεγαλύτερων. Με λίγα λόγια, την δράση του Συμβουλίου θα μπορούσα να την συνοψίσω στο τρίπτυχο, ανάδειξη αναγκών και δυνατοτήτων της νεολαίας, συνεργασία νέων και παλιών και κοινωνική προσφορά.

Επιπροσθέτως, η Υπεύθυνη του Τοπικού Κύκλο Θέρμης – Τριαδίου για την συγκέντρωση φαρμάκων, Ιωάννα Παπαφωτίου στην ερώτηση, τι αποκόμισες από την δράση αυτή σε προσωπικό επίπεδο και πώς αισθάνθηκες όταν ολοκληρώθηκε δήλωσε:

Η δράση που πραγματοποιήσαμε ως Κύκλος Θέρμης-Τριαδίου σε συνεργασία με τον Κύκλο Καρδίας- Κάτω Σχολαρίου απέδειξε ότι μπορούμε οι νέοι να προσφέρουμε με τον δικό μας τρόπο στον Δήμο μας και να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας στη δύσκολη περίοδο που όλοι διανύουμε. Είναι πολύ σημαντικό ακόμα και όταν πνιγόμαστε στα δικά μας προβλήματα, εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας, να μην ξεχνάμε τους συμπολίτες μας που περνούν ακόμα πιο δύσκολες στιγμές. Με την δικιά μας μικρή προσπάθεια και συμβολή φέρνουμε και πάλι χαμόγελο στο πρόσωπο τους. Έτσι ,λοιπόν, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να προσπαθούμε και να αγωνιζόμαστε για να κάνουμε τους συνδημότες μας χαρούμενους και τον Δήμο μας λίγο καλύτερο και λίγο πιο όμορφο.

Ενώ στην ερώτηση, πώς θα ήθελες να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω το Συμβούλιο, δήλωσε:

Εμείς οι νέοι ανήκουμε σε μία γενιά που έχουμε μπροστά μας μεγάλα και σύγχρονα προβλήματα, πολύ διαφορετικά από αυτά που είχε να αντιμετωπίσει η προηγούμενη. Η συμμετοχή μας στο Συμβούλιο Νέων μας δίνει την δυνατότητα να αναδείξουμε αυτά τα προβλήματα, να πούμε την γνώμη μας και μέσα από δράσεις να βελτιώσουμε την πόλη μας. Πολλοί ισχυρίζονται πως οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τα κοινά και δεν αναζητούν την συλλογική έκφραση. Η δημιουργία αυτού του συμβουλίου όμως τους διαψεύδει. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την οικολογική συνείδηση των συμπολιτών μας μέσα από ομιλίες και δράσεις. Να ενισχύσουμε και να αναδείξουμε τον πολιτισμό μας μέσα από την συγκρότηση θεατρικών παραστάσεων και μουσικών εκδηλώσεων. Τέλος, να εμπλακούμε στα θέματα της τοπικής αυτοδιοίκησης και να δείξουμε το ενδιαφέρον μας για την πόλη που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και τόσο αγαπάμε.

Μία ακόμη δράση που πραγματοποιήθηκε από το Συμβούλιο στα μέσα Δεκεμβρίου ήταν η συγκέντρωση τροφίμων, ειδών υγιεινής και παιχνιδιών προς τις δομές «Παιδικό Χωριό SOS» και «Abbahouse» στο Πλαγιάρι. Η δράση ήταν μία συνεργασία των Τοπικών Κύκλων Καρδίας – Κάτω Σχολαρίου και Περιστεράς και στέφθηκε με επιτυχία καθώς συγκεντρώθηκαν αρκετά τρόφιμα από όλους τους κατοίκους των παραπάνω χωριών.

Η υπεύθυνη του Κύκλου Καρδίας – Κ. Σχολαρίου για αυτήν την δράση, Δέσποινα Τοκμακίδου δήλωσε:

Η απόφαση μου να οργανώσουμε την δράση αυτή με σκοπό να βοηθήσουμε στην συλλογή ειδών προσωπικής υγιεινής, τροφίμων και καθαριστικών ήταν τελείως αυθόρμητη. Αναγνωρίζοντας την ανάγκη των δομών του δήμου μας να καλύψουν τις ελλείψεις αποφάσισα μαζί με την συνεργασία των μελών του τοπικού κύκλου Καρδίας-Κάτω Σχολαρίου αλλά και των υπόλοιπων τοπικών κύκλων του Συμβουλίου να βοηθήσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά συγκινητικό, καθώς ο κόσμος μας έδειξε εμπιστοσύνη στηρίζοντας την δράση μας με σκοπό να προσφέρουν , αναδεικνύοντας έμπρακτα τον κοινωνικό χαρακτήρα τους και την αλληλεγγύη τους. Είμαι πολύ χαρούμενη και ευγνώμων που τα παιδιά με εμπιστεύτηκαν και με βοήθησαν στην υλοποίηση της, γιατί έτσι καταφέραμε να προσφέρουμε χαμόγελα και ελπίδα.

Παράλληλα, ανέφερε για την μελλοντική πορεία του Συμβουλίου:

Το Συμβούλιο νέων ήταν μια πρωτοβουλία του δήμου που υλοποιήθηκε με στόχο οι νέοι που αποτελούν την νέα γενιά να μπορούν να ασκήσουν καλόβουλη κριτική στα κακώς κείμενα της εποχής μας και να συνεργάζονται με στόχο την επίλυση ζητημάτων που δυσχεραίνουν τις ζωές των πολιτών του δήμου μας. Έως αυτή την στιγμή οι νέοι του δήμου  έχουν δείξει τον έντονο κοινωνικό τους χαρακτήρα, οργανώνοντας διαδικτυακές εκδηλώσεις και δράσεις συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης. Με το τέλος της πανδημίας ελπίζουμε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε όλες τις δράσεις που σχεδιάζουμε οι οποίες έχουν κοινωνικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό χαρακτήρα, όπως ακόμη και περιβαλλοντικό. Τέλος ευχόμαστε όλο και περισσότεροι νέοι να δραστηριοποιηθούν στο Συμβούλιο, γιατί όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο!

Ο υπεύθυνος του Κύκλου Περιστεράς για την δράση αυτή, Δημήτρης Γουλιός δήλωσε:

Το Συμβούλιο  Νέων του Δήμου μας αποκτά με σταθερά βήματα μια ταυτότητα δραστηριοτήτων. Μια από τις δραστηριότητες είναι και η συλλογή τροφίμων. Όπου χρειάζεται και για όποιον χρειάζεται. Έτσι και οι νέοι της Περιστεράς μαζέψαμε τρόφιμα με όλους τους κατοίκους μαζί και τα παραδώσαμε με τον αντιδήμαρχο Παιδείας, Στέλιο Αποστόλου, και την πρόεδρο της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής, Λίτσα Κούτρη, στο παιδικό χωριό. Η αίσθηση όταν παραδώσαμε τα τρόφιμα ήταν κάτι σαν καύσιμο που γέμισε και πάλι κάθε εσωτερική λαχτάρα για να συνεχίσουμε αλληλέγγυα την συμμετοχή μας στο Συμβούλιο. Γιατί, επιτέλους βρέθηκε χώρος για ουσιαστική συμμετοχή των νέων στα κοινά δρώμενα του Δήμου μας.

Ενώ τέλος για την μελλοντική πορεία του συμβουλίου ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η πορεία των νέων του συμβούλιου μας ελπίζω στην μετά covid περίοδο να εμπλουτιστεί με μεγάλες συναντήσεις, δραστηριότητες δημιουργίας και πολιτιστικής αναζωογόνησης. Όλοι να αγωνιστούμε για να κάνουμε όμορφα πράγματα στο τόπο μας και να θεμελιώσουμε την βάση έτσι ώστε κάθε νέος στο Δήμο μας να έχει φωνή.

Συμπερασματικά, το Συμβούλιο Νέων, έχει αποδείξει την δυναμική που το χαρακτηρίζει, την όρεξη των μελών του να προσφέρουν στο τόπο τους αλλά και το πόσο αναγκαία ήταν η δημιουργία ενός τόσο πρωτοποριακού και καινοτόμου Συμβουλίου Νέων για την νεολαία του Δήμου Θέρμης. Από τον Μάιο του 2020 , οπότε και πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες συναντήσεις, τα μέλη του συμβουλίου μπόρεσαν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπήρχαν, όπως η πρώτη επαφή μεταξύ τους και η εκπαίδευση πάνω στο σύστημα της κοινωνιοκρατίας, και να πραγματοποιήσουν, εκτός από τις κοινωνικές δράσεις που αναφέρονται παραπάνω, και διαδικτυακές εκδηλώσεις και ημερίδες για την φιλοζωία, για το ζήτημα της ενεργούς συμμετοχής των νέων αλλά και για την βία κατά των γυναικών. Το Συμβούλιο Νέων του Δήμου Θέρμης έχει αρχίσει να τραβά τα βλέμματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σίγουρα μέσα στους επόμενους μήνες θα ενισχύσει την παρουσία του καθώς και την δράση του στην περιοχή!