Παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, είπε η Φ. Γεννηματά

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και μιλά για επιτυχία επικαλούμενος αυθαίρετες συγκρίσεις

Παταγώδη αποτυχία καταλόγισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στην κυβέρνηση, αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας. Μιλώντας στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης που οργάνωσε το ΚΙΝΑΛ για τη κατάσταση του ΕΣΥ στην Αττική, με τη συμμετοχή γιατρών και νοσηλευτών από τα νοσοκομεία της Αθήνας, η κ. Γεννηματά καταλόγισε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, πως «δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την ένταση του προβλήματος και να μιλά μάλιστα για επιτυχία επικαλούμενος αυθαίρετες συγκρίσεις με άλλες χώρες».

Η πραγματικότητα τον διαψεύδει, σημείωσε η κ. Γεννηματά, καθώς η επιβολή του μεγαλύτερου σε διάρκεια lockdown στην Ευρώπη έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία. «Επέλεξαν την πολιτική του lockdown ακορντεόν και αυτοσχεδίασαν με λάθος και αναποτελεσματικά μέτρα. Αντί να πάρουν στοχευμένα μέτρα σε κάθε περιοχή έγκαιρα, επέμειναν σε οριζόντια περιοριστικά μέτρα, που όχι μόνο δεν πέτυχαν, αλλά εξάντλησαν την υπομονή των πολιτών χωρίς αποτέλεσμα. Που μάλιστα, όσο αποτύγχαναν, τόσο πιο αυστηρά τα έκαναν», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Παράλληλα επεσήμανε ότι δεν έγινε καμία προετοιμασία για να στηριχθεί το ΕΣΥ, ούτε η κυβέρνηση αξιοποίησε την «μαύρη εμπειρία» της Θεσσαλονίκης. Έκανε δε λόγο για «προφητείες» κυβερνητικών στελεχών για το πότε θα ανοίξει η αγορά και η κοινωνική δραστηριότητα, γεγονός που έχει κουράσει κι απογοητεύσει τους πολίτες, με αποτέλεσμα η κρίση εμπιστοσύνης να διευρύνεται και να προκαλείται μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τεχνητή όξυνση.

Σύμφωνα με την κ. Γεννηματά, η κρισιμότητα των στιγμών απαιτεί ενιαίο σχεδιασμό με συντονιστικό κέντρο και δράση σε 3 επίπεδα για την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος που αφορούν στην ένταξη όλων των δομών (ιδιωτικά νοσοκομεία, ιδίως τα μεγάλα, στρατιωτικά νοσοκομεία, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όλου του επιστημονικού προσωπικού, του δημοσίου και ιδιωτών με ειδικότητες συναφείς με πανδημία) καθώς και τη διασφάλιση του απαραίτητου ιατροτεχνικού εξοπλισμού: Φιάλες οξυγόνου, highflow συσκευές, τεστ κτλ.

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, κατέθεσε πέντε συγκεκριμένες προτάσεις άμεσης εφαρμογής:

1. Επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και ειδικά των μεγάλων, που έχουν πλήρεις δομές, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, για να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες, ώστε να συμμετάσχουν σε ενιαίο σχεδιασμό, με τους ίδιους όρους με το Δημόσιο, με υποχρεωτική ένταξη του προσωπικού τους, ένταξη και των στρατιωτικών νοσοκομείων στο σχεδιασμό.

2. Υποχρεωτική ένταξη ιδιωτών ιατρών με συγκεκριμένες ειδικότητες (πνευμονολόγοι, παθολόγοι κλπ) στα δημόσια νοσοκομεία, για την κάλυψη των αναγκών στις νέες covid κλινικές που δημιουργούνται. Με την συμβολή του Ι.Σ.Α και του Π.Ι.Σ.. «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται ανάθεση καθηκόντων σε γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων (π.χ. ουρολόγοι ή οφθαλμίατροι)», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

3. Πολλαπλασιασμός των τεστ που διενεργούνται στον πληθυσμό με σωστή ιχνηλάτηση των κρουσμάτων. Εξασφάλιση rapid-test για όλους τους μη covid ασθενείς που εισάγονται στα νοσοκομεία και τους συνοδούς τους, ώστε να μη μολύνονται εκεί.

4. Άμεση λειτουργία κλιμακίων (taskforce) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την συμμετοχή και ιδιωτών ιατρών – και ειδικά αυτών που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ – για επίσκεψη στα σπίτια σε ασθενείς covid, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.

5. Δημιουργία ειδικού συντονιστικού κέντρου, ικανού να παρέχει υποστήριξη και οδηγίες στους γιατρούς των νοσοκομείων και στα κλιμάκια της Π.Φ.Υ.. Τέλος, η κ. Γεννηματά, επανέλαβε την πρότασή του Κινήματος Αλλαγής να ενταχθούν οι υγεινομικοί στα βαρέα κι ανθυγεινά επαγγέλματα.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr