Το Σημείωμα της Δευτέρας: “Τα δώρα Μητσοτάκη για τους εμβολιασμούς”

Σχόλιο γνώμης του Ευριβιάδη Ελευθεριάδη

Τις πρώτες μέρες που άνοιξε η πλατφόρμα των νέων για τους εμβολιασμούς, κατακλύστηκαν τα ΜΜΕ, από το πόσο ζεστά αγκαλιάστηκε από τη Νεολαία μας η διαδικασία του εμβολιασμού. Και πράγματα τα λιγοστά στην αρχή εμβόλια εξαφανίστηκαν από τους πρόθυμους και “τολμηρούς” νέους.

Μετά την ζέση των πρώτων ημερών, καλύτερα ωρών, όμως η αναζήτηση εμβολίων έριξε τους ρυθμούς της. Οι περισσότεροι στις μικρές ηλικίες, δεν αναζητούν τον τρόπο που θα βοηθήσουν να φτιαχτεί το τείχος ανοσίας. Και όχι δεν είναι “ψεκασμένοι” και αντιεμβολιαστές. Νιώθουν απλά ότι δεν τους αφορά η υπόθεση. Καλύτερα, νιώθουν ότι και να κολλήσουν δεν θα τους επηρεάσει.

Και αυτή η εντύπωση που τους δημιουργήθηκε είναι ξεκάθαρα ευθύνη της Πολιτείας. Πως να εξηγήσεις σε εναν 25άρη, που έχασε ήδη έναν χρόνο κλεισμένος μέσα στο σπίτι, ότι ανοίγουμε μεν τα μαγαζιά, περιμένουμε τους τουρίστες, αφαιρούμε τις μάσκες μέσα σε μία μέρα, αλλά εσύ πρέπει να εμβολιαστείς γιατί κινδυνεύεις;

Η επιδοματική πολιτική των 150 ευρώ του κ. Μητσοτάκη, είναι ο ορισμός της αποδοχής ότι η Πολιτεία απέτυχε να ενημερώσει, να κινητοποιήσει και να κάνει τη νέα γένια να αποδεχτεί την ευθύνη της.

Δεν κρίνω αν είναι λίγα ή πολλά τα λεφτά, αν έπρεπε να πάει σε μεγαλύτερο ηλικιακό φάσμα ή όχι.

Αφενός κρίνω την διγλωσσία της Κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι θα σπεύσουν να χειροκροτήσουν αυτήν την τακτική, ενώ δεδομένα αν ήταν Αντιπολίτευση θα κατηγορούσαν την εκάστοτε Κυβέρνηση για δημαγωγία και λαικισμό.

Αφετέρου, η Κυβέρνηση, πάλι πρόχειρα χωρίς σχέδιο και κυρίως όραμα, επιλέγει μία κίνηση επικοινωνίας και εντυπωσιασμού σαν να πολιτεύεται με τη λογική των boomers, τη νοοτροπία του μοιράζω χρήματα χωρίς πλάνο αρκεί να το δείξουν τα ΜΜΕ.

Είμαι υπέρ των προνομίων όσων έχουν εμβολιαστεί. Όχι στη λογική της εκδίκησης, αλλά στην απλή λογική μίας πιο σωστής και ασφαλούς λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας.

Τι εμποδίζει την Κυβέρνηση να επιτρέψει στα γήπεδα, στις συναυλίες, στα θέατρα, στους κινηματογράφους, στους κλειστούς χώρους των εστιατορίων, να μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι;

Τι εμποδίζει την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών, των υπαλλήλων των γηροκομείων και των οίκων φροντίδας, των μαγαζιών της εστιάσης και όσων έρχονται σε επαφή αρκετό κόσμο;

Με τις παραπάνω προτάσεις, και θα προχωρήσει σε περαιτέρω και ασφαλή άνοιγμα δραστηριοτήτων, και θα επιβραβεύσει όσους έκαναν το αυτονόητο απέναντι στην κοινωνία και τον εαυτό τους, και θα “σπρώξει” κάποιους που το σκέφτονται να εμβολιαστούν.

Απλά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δεν επιλέγει να λειτουργεί με σχέδιο, αλλά με παροχές. Τις οποίες, γρήγορα, θα χρειαστεί να τις ξεπληρώσουμε.